Siemens wil energiedivisie naar de beurs brengen

©REUTERS

Het grootste industriële conglomeraat van Europa is van plan zijn energiedivisie voor 75 procent af te stoten.

Met de nu al historische afsplitsing van wat ooit een kerndivisie van het Duitse conglomeraat was, wil CEO Joe Kaeser de uitgestrekte groep ontwarren en de waarde van de overblijvende delen verhogen.

De bedoeling zou zijn om 75 procent van de olie-en-gasactiviteiten van Siemens  apart naar de beurs te brengen. Met de overige 25 procent houdt de moederholding volgens Kaeser voldoende macht over om strategische beslissingen tegen te houden. 

5%
marge
De energiedivisie is met 12,4 miljard euro een van de grootste van de groep, maar met een winstmarge van 3 procent veruit de minst rendabele.

De CEO hoopt met de operatie ook pijnlijke situaties te vermijden zoals die waarin concurrenten General Electric en ABB verzeilden. Die moesten onder druk van slechte cijfers grote delen afsplitsen.

Windenergie

De divisie Gas and Power heeft het al een tijdje moeilijk door de crisis op de Europese elektriciteitsmarkt en de druk op fossiele brandstoffen. De divisie is met 12,4 miljard euro omzet een van de grootste van Siemens, maar met een winstmarge van 3 procent veruit de minst rendabele. Door die af te splitsen kan de winstmarge van de groep verbeteren.

Om de bruid aantrekkelijker te maken zal Siemens ook zijn belang van 59 procent in de windturbinefabrikant Siemens Gamesa overdragen aan Siemens Gas and Power. 'Zo creëren we een sterke pure speler in de energiesector', zei Kaeser eerder al. Het geheel zal 30 miljard euro omzet boeken met meer dan 80.000 werknemers.

Twee jaar geleden kreeg de medische tak van Siemens een aparte notering onder de naam Siemens Healthineers .

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud