Sluiting glasfabriek Saint-Gobain Auvelais officieel gemeld

(foto belga) ©BELGA

Geheel in de lijn der verwachtingen is dinsdagmiddag de intentie tot sluiting aangekondigd voor de glasfabriek van Saint-Gobain in Auvelais. 329 mensen verliezen er hun baan.

Het was de 'Kroniek van een aangekondigde dood'. Het had al twee keer op de agenda gestaan van vergaderingen van de ondernemingsraad, maar telkens hadden de vakbonden de zaal verlaten voor het woord 'sluiting' was gevallen. Zoals aangekondigd werd vandaag dan toch de intentie bekendgemaakt.

Vrijdag was aangekondigd dat de procedure is ingezet voor het collectieve ontslag van de 329 werknemers in Auvelais. Zij blokkeren nu de poorten van het bedrijf.

In Auvelais werd vlak glas geproduceerd, onder meer voor de bouw- en de autosector, maar de productie ligt er al zowat een jaar stil omdat ze te verlieslatend was. Volgens de directie stapelt de vestiging al vijf jaar aanzienlijke verliezen op. In de voorbije twee jaar daalde de omzet nog eens met 45 procent, door de algemene vertraging in de Europese bouw- en autosector sinds 2011 en door de instorting van de vraag naar zonnepanelen.

Nog volgens de directie is het aantal bestellingen voor Auvelais beduidend gedaald, zonder zicht op beterschap. 'Door de marktsituatie zien wij geen toekomst meer voor de productie en de transformatie van glas in Auvelais', zegt Guillaume Le Gavrian, directeur-generaal van Saint-Gobain Glass Benelux, in een persbericht. De stillegging van de productielijn voor plat glas, in februari vorig jaar, bleek onvoldoende. 'De tijdelijke oplossing van economische werkloosheid volstaat niet meer. Wij zien ons nu genoodzaakt om moeilijke, maar onvermijdelijke maatregelen te nemen', aldus nog Gavrian.

Vorig jaar sloot eveneens in Auvelais al het zusterbedrijf Sekurit, en in Jemeppe-sur-Sambre ook Techniver, uit dezelfde groep. En eerder deze maand viel ook al het doek voor de glasfabriek AGC Roux, een voormalige Glaverbel-vestiging waar glas voor zonnepanelen werd geproduceerd.

De glasindustrie in ons land gaat in sneltreinvaart achteruit. Er is nog een tiental fabrieken, maar daarvan gaan er dus weldra twee dicht. De Waalse regering heeft aangekondigd een expertencomité aan te stellen dat moet onderzoeken hoe de tewerkstelling bewaard kan worden. De sectorfederatie Verbond van de Glasindustrie formuleerde daar haar ideeën over in een verkiezingsmemorandum: ze pleit voor lagere loonkosten, voor maatregelen om de energiekosten (30 procent van de kostprijs van glas, door de hoge smelttemperatuur) te temperen en voor het stimuleren van renovatie met isolerende beglazing.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud