Solar Impulse 2 doet eerste testvlucht

De Solar Impulse 2 tijdens het opstijgen ©REUTERS

Solar Impulse 2, een vliegtuig dat alleen op zonne-energie vliegt, maakte maandagmorgen een eerste geslaagde testvlucht in Zwitserland. In 2015 staat een wereldreis op de agenda.

Solar Impulse 2 is net zoals zijn voorganger een vliegtuig dat uitsluitend werkt op zonne-energie danzij de talrijke zonnecellen op de vleugels. Deze zijn langer dan die van een Boeing 747.

Het vliegtuig deed maandagmorgen een eerste testvlucht in Zwitserland. Het toestel bleef meer dan 2 uur 15 minuten in de lucht en vloog tot op 1.600 meter hoogte. Volgend jaar zou het vliegtuig dan - in etappes - een wereldreis moeten maken, maar eerst zullen nog meer testvluchten plaatsvinden.

'Bij de eerste vlucht werd geen enkel probleem vastgesteld met het elektrische systeem en met de aandrijving. Ook de stabiliteit was goed', aldus de directeur. 'Bij zo'n innoverend project is elke etappe een sprong in het onbekende. De resultaten tonen aan dat onze ploeg ingenieurs fier kan zijn op het werk van de voorbije tien jaar', merkte Bertrand Picard op, stichter van het project.

Het vliegtuig is 72 meter breed, of ongeveer even lang als een Airbus A380, maar is wel 150 keer lichter dan diezelfde Airbus. Het beschikt over vier elektrische motoren, die gevoed worden door 17.249 zonnecellen. 

De oorspronkelijke Solar Impulse, gesponsord door chemiegroep Solvay onder meer, kon 26 uren in de lucht blijven. Verwacht wordt dat de Solar Impulse 2 het 120 uren volhoudt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud