Stakende arbeiders blokkeren Henrad

©BELGA

Bij radiatorenproducent Henrad in Herentals zijn de arbeiders vrijdag een drie dagen durende actie gestart om te protesteren tegen het opdoeken van de productie en logistieke activiteiten en tegen het door de directie voorgestelde sociaal plan.

De actievoerders hebben een stakingspost opgezet buiten het bedrijf en blokkeren de poorten, zodat er geen producten uit de fabriek kunnen vertrekken. Volgens de socialistische vakbond ABVV Metaal is zowat 90 procent van de arbeiders vrijdag opgedaagd voor de blokkade.

Die valt niet toevallig samen met de Europese actiedag in Brussel. 'Aanvankelijk waren we zelfs van plan om met zijn allen mee naar Brussel te trekken, maar we vonden het uiteindelijk beter om hier aanwezig te zijn', zegt ABVV-secretaris Hans Vaneerdewegh.

Het bedrijf Continental Radiators, waar Henrad deel van uitmaakt, kampt met een overcapaciteit en denkt in een Nederlandse vestiging aan alle vraag te kunnen voldoen. In Herentals dreigen 102 arbeiders en 11 bedienden daarom hun baan te verliezen.

Beide groepen onderhandelen afzonderlijk met de directie over een sociaal plan en bij de arbeiders vlot dat alvast niet. 'We zitten in een volledige patstelling: de directie heeft onze alternatieve suggesties om de tewerkstelling te behouden zonder meer afgewimpeld en de voorstellen die we al kregen over een sociaal plan zijn belachelijk laag', stelt Vaneerdewegh. 'Maandag zitten we opnieuw samen, daarom leek het ons een goed signaal om vanaf vrijdag het hele weekend actie te voeren. Zo tonen we dat we het hard willen spelen als dat moet: er komt niets meer uit de fabriek tot er een akkoord is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud