Stora Enso verantwoordelijk voor legionellabesmetting

Stora Enso in de Gentse haven

De papierfabrikant uit Gent is vermoedelijk verantwoordelijk voor de legionella-uitbraak die aan twee mensen het leven heeft gekost. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Deze week waren geruchten opgedoken dat Stora Enso  waarschijnlijk aan de basis lag van de legionellabesmetting. Maar de Scandinavische papierproducent, die een vestiging in Gent heeft, wilde de vraag of hij betrokken was bij de besmetting deze week aan onze krant noch bevestigen noch ontkennen.

Waarschijnlijk was de druk te hoog geworden om te blijven ontkennen, want dinsdagnamiddag gaf het bedrijf toe dat het mogelijk verantwoordelijk is voor de legionella-uitbraak die aan twee mensen het leven kostte.

'We werken volledig samen met de autoriteiten en kunnen op dit moment geen verdere commentaar geven', zegt directeur Chris De Hollander in een telefonische reactie. 'We willen wel ons medeleven betuigen aan de getroffen mensen en hun families.'

Op 10 mei sprak het Agentschap Zorg en Gezondheid voor het eerst over een legionellabesmetting in de Gentse Kanaalzone. Vorige maand gaf het agentschap aan dat de bron ontdekt was op basis van  laboresultaten die een genetische match opleverden. Maar het agentschap schermde de identiteit van het bedrijf af wegens een gerechtelijk onderzoek. In totaal raakten 32 mensen besmet met de bacterie en overleden er twee.

'We werken volledig mee met de autoriteiten en kunnen momenteel geen commentaar geven'
Chris De Hollander
Ceo Stora Enso Langerbrugge

Omdat een lange tijd zit tussen het contact met de bacterie en de eerste symptomen duurde het lang voor de exacte bron van besmetting werd gevonden. Inspecteurs van het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben 17 bedrijven met koeltorens in het Gentse havengebied onderzocht. Bij vijf bedrijven is het bewuste type legionella (legionella pneumophila) aangetroffen, maar in drie gevallen waren de concentraties eerder laag.

De oorzaak van de legionellabesmetting is volgens het bedrijf het onderwerp van het gerechtelijk onderzoek. 'De fabriek neemt maatregelen zoals bemonsteringen en desinfecties in nauw overleg met de autoriteiten en met internationale en nationale legionella-experten', zegt Stora Enso nog in een persbericht.

Gevangenisstraffen mogelijk

Als de rechtbank oordeelt dat Stora Enso verantwoordelijk is voor de dodelijke legionella-uitbraak, riskeert de bedrijfsleiding effectieve celstraffen, zegt jurist Tom Vander Beken van de Universiteit Gent. Als de oorzaak van de besmetting bij een ontoereikend onderhoud van de bewuste koeltoren ligt, zal de bedrijfsleiding zich moeten verantwoorden voor inbreuken op de milieuwetgeving.

Maar ook als geen sprake is van inbreuken op de milieuwetgeving, kan het bedrijf aansprakelijk worden gesteld. 'Elk gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg, hoe licht ook en los van een eventuele overtreding van een specifieke regel, is een fout die aanleiding kan geven tot een strafrechtelijke vervolging', zegt Vander Beken aan het persbureau Belga.

In dat geval kan zowel het bedrijf (de rechtspersoon) als de directie (de natuurlijke persoon) aansprakelijk worden gesteld. Wie onopzettelijk iemands dood veroorzaakt, wordt gestraft met gevangenisstraffen van drie maanden tot twee jaar en met een geldboete. Op onopzettelijke slagen en verwondingen staan acht tot zes maanden gevangenisstraf.

Bovendien kunnen slachtoffers een schadevergoeding vragen als de misdrijven bewezen worden.

Het Finse beursgenoteerde Stora Enso is een van de grootste papierproducenten van de wereld. In de fabriek in Langerbrugge wordt papier gemaakt voor kranten en magazines. Er werken 500 mensen. Sinds vrijdag kan het bedrijf geen groene stroom meer opwekken omdat de koeltoren op de site stilligt. Het behelpt zich nu met reserve-units.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud