Terugtrekking ArcelorMittal bedreigt 10.000 Italiaanse banen

De Ilva-staalfabriek in Taranto, in Zuid-Italië. ©AFP

Het staalbedrijf wil af van de huurovereenkomst en de koop van de staalfabriek Ilva in Zuid-Italië omdat die onder de huidige omstandigheden niet rendabel te maken is.

Italië accepteert niet dat het Indiase staalbedrijf ArcelorMittal het contract voor de Ilva-fabriek in Tarente verbreekt. Dat heeft een overheidsfunctionaris gezegd. Door de beslissing om de overname van de staalfabriek in Zuid-Italië te annuleren staan meer dan 10.000 banen op het spel.

ArcelorMittal stuurde brieven naar de overheidscommissie die de verkoop van de fabriek begeleidt en naar de bonden. De onderneming zegt niet anders te kunnen nu de Italiaanse regering een belangrijke milieugarantie voor de fabriek heeft ingetrokken. Die garantie gaf ArcelorMittal juridische bescherming tegen een vervolging voor het vervuilende milieueffect. Volgens het bedrijf was dat een belangrijke voorwaarde in het huur- en aankoopcontract.

Spoedoverleg

Naast de ingetrokken milieugarantie verwijst ArcelorMittal ook naar een besluit van de rechter in Tarente over de hoogovens. Daardoor moet een hoogoven in december dicht. Het staalbedrijf vreest dat ook de andere twee hoogovens uit dezelfde overwegingen moeten sluiten. Dat maakt het runnen van de fabriek vrijwel onmogelijk, concludeerde het concern.

De eenzijdige beslissing van ArcelorMittal om de contracten te verbreken heeft volgens de Italiaanse regering geen wettelijke basis. Verschillende ministers kwamen maandag bijeen voor een spoedoverleg over de kwestie.

Kankerdoden

ArcelorMittal kwam in 2017 als beste partij uit de bus voor de redding van de fabriek en de sanering van de omgeving. Het beloofde 2,4 miljard euro in de site te investeren. De afspraak met de Italiaanse overheid was dat de fabriek eerst aan het staalconcern verhuurd werd. Pas over een paar jaar zou ArcelorMittal de volledige eigenaar worden.

llva, de grootste staalfabriek van Europa, is al decennialang verwikkeld in schandalen over de vervuiling van de omgeving en gezondheidsklachten bij omwonenden. De toxische emissies van de fabriek worden in verband gebracht met een toename van het aantal kankerdoden in de buurt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud