Tessenderlo bouwt nieuwe fabriek voor meststoffen in VS

Luc Tack. ©BELGA

Tessenderlo gaat in de Verenigde Staten een nieuwe fabriek voor de productie van vloeibare meststoffen bouwen. Dat maakt het bedrijf bekend in zijn kwartaalupdate, waarin blijkt dat de landbouwactiviteiten en de kostenbesparingen de jaarprognose op koers houden.

Tessenderlo Kerley, de landbouwpoot van Tessenderlo , start de bouw van een nieuwe fabriek voor de productie van ammonium-thiosulfaat, een vloeibare meststof voor gewassen. De nieuwe fabriek komt in East-Dubuque in de staat Illinois en moet operationeel zijn tegen de tweede helft van 2016. Het bedrijf wil niet kwijt hoeveel het investeert in de nieuwe fabriek.

Het is in elk geval de tweede investering op korte tijd die Tessenderlo aankondigt. Eind september liet de groep nog weten dat het een nieuwe fabriek voor de productie van calciumchloride gaat bouwen in het Belgische Ham. Het toont de appetijt van referentie-aandeelhouder Luc Tack (ook hoofdaandeelhouder van weefgetouwenfabrikant Picanol) om de groeimotor van de groep na jaren van reorganisaties opnieuw op gang te trekken.

Uit de kwartaalupdate blijkt voorts dat het vooral de landbouwactiviteiten (productie van meststoffen voor gewassen) zijn die de jaarprognose op koers houden. De omzet van Kerley steeg in het derde kwartaal van dit jaar met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In het gelatinesegment en bij de meer industriële toepassingen - zoals de productie van plastieken buizen - was er een kleine daling op te tekenen. Die werd grotendeels goedgemaakt door de omzetstijging van Kerley.

De recurrente winst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (rebitda) groeide met 60 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf schrijft die prestatie toe aan de stevige marges bij de landbouwpoot en de inspanningen die het bedrijf eind vorig jaar startte om kosten te besparen. Het bedrijf slaagde er ook in om zijn nettoschuldpositie enigszins af te bouwen, van 232,7 naar 210,3 miljoen euro, voornamelijk dankzij de betere operationele activiteiten. In die omstandigheden houdt het bedrijf vast aan zijn 'licht beter dan verwachte' jaarprognose voor de rebitda.

Tessenderlo heeft nog een kapitaalverhoging voor de boeg, maar tijdens de buitengewone algemene vergadering (BAV) die woensdag gepland was om daarover te stemmen, werd zoals verwacht het vereiste quorum niet bereikt en dus komt er een tweede BAV op 18 november. De groep beoogt 150 à 200 miljoen euro op te halen, middelen die moeten dienen om overnames te doen en sterker te staan in de onderhandelingen met de banken over de herfinanciering van de schulden. Over een jaar loopt een obligatielening van 150 miljoen euro af en in april 2016 vervalt een kredietfaciliteit van 450 miljoen euro. Ook investeren in fabrieken stond op het lijstje van doelstellingen van de kapitaalronde. Een belofte die Tack dus meteen gestand doet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud