Advertentie

Transformatieplan Bekaert komt op stoom

Ceo Matthew Taylor van Bekaert ©Thomas De Boever

Het transformatieplan van CEO Matthew Taylor lijkt te werken; Bekaert is na een puik kwartaal de sterkste stijger in de Bel20.

Als het aantal vragen op een algemene vergadering een graadmeter is voor de manier waarop een bedrijf presteert, dan doet Bekaert het 'schitterend'. Voor het eerst in decennia werd geen enkele vraag gesteld. Dat was ooit anders. Traditioneel trekt de AV van de Belgische staalkoord- en staaldraadproducent veel (veelal familiale) aandeelhouders die als het iets minder goed gaat pakken vragen stellen.

Vandaag namen de circa 150 aanwezigen - mannen in keurig pak, vrouwen iets kleurrijker - goed voor 32 miljoen van de iets meer dan 60 miljoen Bekaert-aandelen, duidelijk genoegen met de gedetailleerde uitleg van de Britse CEO Matthew Taylor. Die raasde na een korte 'apologies to change into English,' als een stoomtrein door de resultaten van alle continenten waarop Bekaert actief is.

Er waren zelfs geen tegenstemmen bij de agendapunten die gingen over de remuneratie van de bestuurders, de voorzitter of de CEO. Bekaert heeft daar dan ook ingegrepen. Ooit verdiende graaf Paul Buysse als voorzitter 500.000 euro. Opvolger Bert De Graeve moet het 'stellen' met een vaste vergoeding van 250.000 euro.  

Schwung

Taylor is er in drie jaar in geslaagd het superdegelijke, maar relatief tamme Bekaert een nieuwe schwung te geven, zo was ook na de vergadering bij verschillende aandeelhouders te horen. De Brit werkt onder de niet mis te verstane slogan 'we must win battles' aan verschillende transformatieplannen met ronkende namen als BMS, BCE, Be Care en Fit for Growth; en die slaan blijkbaar aan. Ook al zijn die zoals alle 'tranformatieplannen' bedoeld om de volumes op te krikken, de kosten te verminderen en beter te verkopen.

De volgende vijf jaar tillen we Bekaert naar een marge van 10 procent
Matthew Taylor
Ceo Bekaert

'De passie is terug', vat een aandeelhouder het samen. Dat blijkt ook uit de cijfers. Bekaert verhoogde zijn bedrijfsresultaat vorig jaar met 32 procent, zorgde met de oprichting van kabelspecialist Bridon-Bekaert voor de grootste fusie in de geschiedenis van het bedrijf en bracht de brutowinstmarge op 8,2 procent, een niveau waar zijn voorganger en huidig voorzitter Bert De Graeve jaren tevergeefs naar op zoek was.

De Graeve vatte 2016 dan ook samen als een 'zeer goed en boeiend jaar'.

Sterke start

Maar ook het eerste kwartaal van dit jaar was sterk, bleek uit de kwartaalupdate deze morgen. Althans wat de omzet betreft, want over de winst werden geen details gegeven.

'Het is de eerste keer dat we de kaap van 1 miljard euro omzet ronden', aldus een fiere Taylor. De omzet steeg met 20 procent, waarvan de helft organisch. 6,5 procent kwam uit volumegroei, 3,5 procent uit een betere 'prijsmix'.

Auto en bouw

Taylor is volop bezig om het traditionele ingenieursbedrijf Bekaert om te turnen tot een meer commercieel en klantgericht bedrijf dat zijn producten ook weet te verkopen tegen een goede prijs. De West-Vlaamse multinational haalde vorig jaar 43 procent van zijn omzet uit staaldraad en staalkoord voor de autosector (auto-onderdelen, banden). Een kwart van de inkomsten komt uit producten voor de bouwsector.

De belangrijkste markten zijn Europa (27%), Latijns-Amerika (30%) en Azië (24%). Noord-Amerika is met 12 procent de helft kleiner. In Europa en Noord-Amerika is de autosector goed voor de helft van de omzet, in Azië voor twee derde. In Latijns-Amerika levert Bekaert vooral staalproducten voor de bouwsector.

Op alle continenten steeg de omzet in het eerste kwartaal met dubbele cijfers.

Marge van 10 procent

'Bekaert zal ook dit jaar het winstniveau van 2016 halen', zegt Taylor. De autosector blijft het goed doen, maar de politieke schandalen in Brazilië hebben een impact op de bouwactiviteiten in de meeste Latijns-Amerikaanse landen. De import van goedkope Chinese producten veroorzaakt meer concurrentie.

Azië blijft het goed doen. Niet alleen China (staalkoord voor banden), maar ook India en Indonesië. In de zaagdraad voor zonnepanelen in China ziet Taylor vertraging.

De olie- en gassector, waar Bekaert ook producten aan levert, doet het minder. Voorlopig heeft Bekaert niet te kampen met brexiteffecten en het blijft afwachten wat de impact zal zijn van mogelijke protectionistische maatregelen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Maar Taylor blijft 'overall' optimistisch over de toekomst. 'Zonder uitzonderlijke omstandigheden tillen we Bekaert de volgende vijf jaar naar een marge van 10 procent' tegen 8,2 procent nu, herhaalde hij. De Brit heeft nog marge. Zijn kostenplan is nog maar halfweg.

De aandeelhouders krijgen een brutodividend van 1,10 euro, 20 procent meer dan vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud