Turkse reddingsboei voor British Steel

©REUTERS

Het pensioenfonds van het Turkse leger Oyak heeft een voorakkoord gesloten voor de overname van de Britse staalproducent British Steel, die in mei insolvent verklaard werd.

Dat heeft Oyak vrijdag gemeld.

De Turkse groep onderhandelt nu in exclusiviteit met British Steel en hoopt de overname rond te hebben tegen het einde van het jaar. De curator van British Steel heeft bevestigd dat het pensioenfonds als preferente kandidaat voor een overname is weerhouden.

In afwachting van de gesprekken zet British Steel de activiteiten voort en worden de meer dan 4.000 werknemers - waarvan het grootste deel werkt in de grote staalfabriek in Scunthorpe - doorbetaald.

British Steel is in problemen geraakt als gevolg van financiƫle moeilijkheden en de dalende vraag naar staal in Europa, onder meer als gevolg van de onzekerheid door de brexit.

Greybull

Het huidige British Steel Ltd. is niet meer de grote Britse staalgigant van weleer. Het concern British Steel plc fuseerde indertijd met het Nederlandse Hoogovens tot Corus. Dat kwam later in de handen van het Indiase concern Tata. Die verkocht zijn divisie lange producten (staaldraad, stalen rails en staven) in 2016 voor 1 symbolisch pond aan private equitygroep Greybull Capital.

Drie jaar later, in mei dit jaar, moest British Steel een gedwongen faillissementsprocedure starten omdat Greybull Capital geen middelen kon vinden om het bedrijf draaiend te houden. Opmerkelijk is dat amper enkele weken voordien British Steel zich had kunnen opwerpen als kandidaat-overnemer van de Franse noodlijdende staalfabriek Ascoval. De Franse overheid zag in British Steel een solide partij nadat Altifort, de holding van de Belg Bart Gruyaert, zijn overnameplan niet kon financieren. 

Erdemir

De staalsector is geen onbekende voor Oyak. Het fonds controleert 49 procent van de Turkse staalproducent Erdemir. Oyak investeert voorts in cement, energie, financiƫle diensten en de autosector. Het pensioenfonds telt 360.000 aangesloten personen en is goed voor 19,3 miljard dollar aan activa. Het wordt beheerd door Mehmet Tas, een oude generaal van het Turkse leger, maar claimt dat het geen enkele link heeft met de Turkse overheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n