Uitvinder Kalasjnikov is dood

©ANP

Michail Kalasjnikov, de uitvinder van het naar hem genoemde automatische geweer, is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat melden Russische media. Hij ontworp de AK-47, de afkorting voor Automatische Kalasjnikov, bouwjaar 1947.

De ontwerper van de AK-47, een aanvalswapen, is volgens woordvoerder Viktor Tsjoelkov van de regio Oedmoertië maandag overleden, rond 16.00 uur Belgische tijd. Een woordvoerster van de Kalasjnikov-fabriek, die de gelijknamige wapens produceert, bevestigde het overlijden aan het Franse persagentschap AFP zonder verdere details.

Michail Kalasjnikov werd in de afgelopen maanden al meermaals opgenomen in het ziekenhuis. In november werd hij opgenomen op intensieve zorgen van een ziekenhuis in Izjevsk, de hoofdstad van Oedmoertië, 1.300 kilometer ten oosten van Moskou. In 2012 zette hij zijn werk al stop na hartproblemen.

Michail Kalasjnikov begon in 1947 met het op punt stellen van een aanvalswapen dat de naam AK-47 zou krijgen. Hij was op dat moment herstellende nadat hij gewond was geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van de verschillende modellen die door de jaren heen werden gemaakt, zijn er wereldwijd miljoenen verkocht.

Het populaire automatische wapen wordt gemaakt door de voormalige Izjmesj-fabriek in Izjevsk, nog steeds een van de belangrijkste Russische wapenproducenten. Kalasjnikov is een van de wereldwijd bekendste Russen en een van de meest gedecoreerde personen in zijn land. Hijzelf verdiende nooit geld aan de miljoenenverkoop van het wapen dat zijn naam draagt en door het leger van meer dan 80 landen wordt gebruikt

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud