Umicore en Bekaert waarschuwen voor impact coronacrisis

Umicore en Bekaert, 's lands belangrijkstse industriebedrijven, slaan alarm over corona. ©ID Photo Agency / Wouter Van Vooren

Twee van de voornaamste industriebedrijven van het land zeggen dat ze zwaar geraakt worden door de pandemie.

Umicore  schrapt zijn vooruitzichten die het begin februari formuleerde, en ook het voorziene slotdividend (0,375 euro per aandeel) zal niet worden uitgekeerd. 'We willen de inspanningen spreiden over alle belanghebbenden', klinkt het. 

Umicore is onder meer actief in edelmetaalrecyclage en in de autobranche, met de productie van katalysatoren die de uitstoot properder maken. Een business die goed draaide in de eerste twee maanden van het jaar, met resultaten die 'een stuk boven die van 2019 lagen', maar daarna midscheeps geraakt werd.

'De omvang en duurtijd van de coronacrisis zijn hoogst onzeker, de situatie evolueert snel en vele klanten in de autosector zetten hun activiteiten voor onbepaalde tijd stop', zegt Umicore.

Bekaert , dat onder andere staalkoord produceert voor de versteviging van banden, had nog geen becijferde prognose voor 2020 gegeven, maar waarschuwt voor een 'significante invloed' op de resultaten in de eerste jaarhelft.

Opvallend: Bekaert lijkt voorlopig niet aan het dividend te raken. In zijn persbericht rept het bedrijf, dat gecontroleerd wordt door de gelijknamige familie, er met geen woord over. Het lijkt erop te wijzen dat Bekaert, in tegenstelling tot vele andere Belgische bedrijven, de voorziene winstuitkering van 42 miljoen euro aan de aandeelhouders gewoon zal voldoen, of dat er nog geen beslissing over genomen is.

'Wij blijven voorlopig bij onze eerdere communicatie', zegt woordvoerster Katelijn Bohez. 'Onze Raad van Bestuur zal een brutodividend van 70 eurocent voorstellen aan de aandeelhouders op de algemene vergadering die gepland staat op 13 mei.' Op de vraag of een dividendschrapping nog bekeken wordt, wil het bedrijf geen commentaar kwijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud