Umicore heeft iets beter dan verwacht eerste halfjaar

Marc Grynberg, de topman van Umicore. ©Photo News

Umicore boekte in het eerste halfjaar lagere resultaten dan vorig jaar. De winst van de batterijbusiness valt dit jaar lager uit.

De Belgische materiaaltechnologiegroep Umicore boekte in het eerste halfjaar 1,6 miljard euro omzet (-3%), 240 miljoen euro recurrente bedrijfswinst (-8%) en 357 miljoen euro recurrente brutobedrijfswinst (-2%). De cijfers lagen wel in lijn met de verwachtingen. Analisten gingen gemiddeld uit van een omzet van 1,6 miljard, een bedrijfswinst van 234 miljoen en een brutobedrijfswinst van 349 miljoen.

Topman Marc Grynberg verwacht voor het volledige jaar een recurrente bedrijfswinst in de vork van 475 tot 525 miljoen euro. Daarmee bevestigt hij de vooruitzichten die hij in april, na enkele eerdere winstwaarschuwingen, had aangekondigd. Analisten gaan gemiddeld uit van een bedrijfswinst van 489 miljoen. Volgens Grynberg mag de macro-economische context dan wel niet verder verslechteren.

Kathodemateriaal

De afdeling Energy & Surface Technology, die batterijmaterialen maakt voor de aanmaak van van herlaadbare batterijen voor elektrische auto's, heeft volgens Grynberg af te rekenen met een tijdelijke vertraging van de vraag naar kathodemateriaal dat essentieel is voor die batterijen.

De winst van de afdeling batterijmaterialen ligt dit jaar een stuk onder het niveau van vorig jaar.
Marc Grynberg
CEO Umicore

'Daarom hebben we onze investeringen aangepast aan het huidige tragere groeitempo', zegt Grynberg. 'De bouwstenen voor de divisie blijven op middellange en lange termijn intact omdat de wetgeving in cruciale regio's de elektrificatie sterk ondersteunt.'

Toch blijft de afdeling geconfronteerd met uitdagende omstandigheden, zegt Umicore in zijn persbericht. De winst van de batterijmaterialenafdeling, die de groeimotor moet worden van het bedrijf, zal voor het volledige jaar een stuk onder het niveau van vorig jaar liggen. Dat heeft volgens Grynberg te maken met de lage kobaltprijzen, de onethische aanvoer van kobalt door concurrenten en de kosten van de nieuwe investeringen.

Gigafabrieken

Umicore besliste vorig jaar 660 miljoen euro te investeren in twee gigafabrieken voor de productie van batterijmaterialen, een in Polen en een in China. Dat is de grootste investering ooit van het bedrijf. Umicore maakt zich sterk dat het in tegenstelling tot verschillende concurrenten geen kobalt koopt bij mijnbouwbedrijven die de mensenrechten schaden. Dat betekent wel dat het hogere prijzen betaalt voor zijn kobalt.

Umicore maakt zich sterk dat het geen kobalt koopt bij mijnbouwbedrijven die de mensenrechten schaden. Dat leidt tot hogere prijzen.

De inkomsten van de afdeling batterijmaterialen daalde in het eerste halfjaar met 7 procent. De winst daalde van 121 miljoen in de eerste helft van vorig jaar naar 102 miljoen. Dat is fors minder dan in de tweede helft van vorig jaar toen ze nog 136 miljoen euro winst haalde.

Grynberg herhaalde dat de prognoses van 100.000 ton verkochte kathodematerialen dit jaar en de verwachte productiecapaciteit van 175.000 ton eind 2021 over een jaar tot anderhalf jaar worden bereikt.

Recyclage

De recyclagedivisie, met als speerpunt de recyclagefabriek in Hoboken, verwerkte in de eerste jaarhelft minder volumes e-schroot. Dat had onder meer te maken met de brand in de fabriek die het bedrijf 10 miljoen euro kost.

De afdeling katalysatoren presteerde beter dan de dalende automarkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n