Umicore lanceert innovatiecentrum in Leuven

©Thierry du Bois

Umicore zal op de campus van de KU Leuven samen met de universiteiten KU Leuven, UGent, Université de Liège (ULG), het technologiecentrum VITO en het Centre de Recherche Métallurgique (CRM) een kennis- en innovatiecentrum rond de recyclage van grondstoffen in ons land ontwikkelen.

Dat meldt technologiefederatie Agoria. "De uiteindelijke bedoeling is om hier op termijn nieuwe economische activiteiten, en dus ook banen, te creëren", zegt Patrick Van den Bossche van Agoria.

Het kennis- en innovatiecentrum (KIC) rond recyclage past in de doelstelling van de Europese Unie om de toegang tot grondstoffen te garanderen. Het is bekend dat de markt van bijvoorbeeld zeldzame aardmetalen, die gebruikt worden in talrijke toepassingen rond hernieuwbare energie, gedomineerd wordt door China. Europa heeft enkele jaren geleden een strategie op poten gezet om de bevoorrading van die cruciale grondstoffen te garanderen. De klemtoon ligt daarbij op recyclage, substitutie en meer efficiëntie.

"Het KIC bij de KU Leuven kiest voor recyclage, want België bekleedde daar al een unieke positie binnen Europa", zegt Van den Bossche. Hij verwijst naar de expertise van Umicore, in zijn fabrieken in Olen en Hoboken, maar ook naar gewestelijke investeringsprogramma's en onderzoekswerk aan de universiteiten van Leuven of Luik.

De Europese Commissie zal de projecten van het kennis- en innovatiecentrum voor 25 procent financieren, de rest moet komen van de private sector. Jaarlijks stelt Europa een budget ter beschikking van 40 miljoen euro. "Het komt er dus op aan voor ons land een zo groot mogelijk deel binnen te rijven", aldus Van den Bossche.

Technologiefederatie Agoria hoopt dat België hiermee verder kan uitgroeien tot "de wereldwijde hotspot" voor innovatie en economische activiteiten rond recyclage. "Innovatie is meer dan een patent, het moet ook nog naar de markt gebracht worden", aldus de directeur materialentechnologie.

Agoria ziet een rol voor zichzelf weggelegd in het aantrekken van industriële partners. Van den Bossche wijst bijvoorbeeld op het potentieel voor fabrikanten van toestellen, zoals Philips. "Zij zouden hun producten zodanig kunnen ontwerpen dat het recyclage vergemakkelijkt".

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud