Advertentie

Umicore stoomt door ondanks onderhoudswerken Hoboken

©Dries Luyten

Materiaaltechnologiegroep Umicore heeft in het eerste halfjaar vlot de analistenverwachtingen geklopt. De jaarprognose voor een bedrijfswinst van 310 à 340 miljoen euro blijft ongewijzigd, maar de bedrijfswinst zal volgens het bedrijf nu wel 'in de bovenste helft' van die verwachtingsvork uitkomen.

De omzet kwam met 1,35 miljard euro ruwweg volgens de verwachtingen uit. Maar alle andere cijfers zijn duidelijk beter dan verwacht. De recurrente bedrijfswinst (rebit) kwam uit op 171,7 miljoen euro, terwijl analisten eerder op zo'n 150 miljoen mikten. De recurrente nettowinst van 130,6 miljoen euro is ook fors beter dan de zowat 100 miljoen euro die analisten hadden voorspeld.

Umicore had eerder al een jaarprognose voor zijn recurrente bedrijfswinst gegeven, wat tegenwoordig een zeldzaamheid is geworden voor een Bel20'er. De verwachtingsvork van 310 tot 340 miljoen euro blijft ongewijzigd. Maar de groep is niettemin wat ambitieuzer geworden. 'Onder de huidige marktvoorwaarden verwacht Umicore dat de recurrente ebit voor het volledige zich in de bovenste helft van de eerder opgegeven vork van 310 - 340 miljoen euro zal bevinden', klinkt het.

Onder de huidige marktvoorwaarden verwacht Umicore dat de recurrente ebit voor het volledige zich in de bovenste helft van de eerder opgegeven vork van 310 - 340 miljoen euro zal bevinden.
Umicore

Zoals verwacht was de katalysatorendivisie de motor van de sterke halfjaarcijfers. De omzet dikte met bijna een vijfde aan, en de bedrijfswinst groeide met net niet de helft. Umicore profiteert zo optimaal van de toenemende verkoop van autokatalysatoren, zowel voor personenwagens als voor zware vrachtwagens. En die rit is blijkbaar nog niet uitgereden. Het bedrijf verwacht dat die gunstige marktomstandigheden zich in het tweede halfjaar zullen doorzetten.

Hoboken

Daarnaast bleef de verwachte dip in de recyclagedivisie, als gevolg van de onderhoudswerken in de fabriek van Hoboken (foto links), helemaal uit. De omzet bleef quasi stabiel, terwijl de recurrente bedrijfswinst zelfs nog licht aandikte. De reden daarvoor: een 'verbeterde aanvoermix'. Eenvoudiger gesteld: door de onderhoudswerken en de daaraan verbonden stilstand van de fabriek, werd er weliswaar minder oude elektronica gerecycleerd in Hoboken, maar wat er binnenkwam was wel van hogere kwaliteit. 

©BELGA

Concreet zaten er meer zogenaamde PGM's in het materiaal waarmee Umicore aan de slag ging. PGM staat voor 'platinum-group metals', een cluster van 6 metalen: ruthenium, rhodium, palladium, osmium, iridium en platinum. Alle 6 staan bekend als hoogwaardige metalen met uitgebreide industriële toepassingen. Hoe meer er daarvan in het te recycleren materiaal zit, hoe hoger de inkomsten voor Umicore.

Intussen zit de opwaardering van de fabriek in Hoboken al in zijn tweede fase, die tegen het einde van de zomer moet afgerond zijn. In het tweede kwartaal lag de fabriek enkele weken stil voor werken. Die werken moeten de capaciteit van de vestiging gevoelig optrekken. Umicore verwacht dat de fabriek 'de volumedaling na de twee stilstanden in 2015 zal inhalen en dat de globale verwerkte volumes vrijwel identiek zullen zijn aan die van 2014'.

Interimdividend

Ook de divisie 'Energy & Surface Technologies' beleefde een sterk halfjaar. De omzet en de recurrente bedrijfswinst stegen met respectievelijk 24 en 46 procent. Het zwakke broertje is de divisie 'stopgezette activiteiten'. Daarin bracht Umicore zijn activiteiten in bouwmaterialen en zink onder. Het is de bedoeling dat die verkocht worden. Maar intussen wegen ze nog enigszins op de cijfers. De omzet bleef quasi stabiel op 148,5 miljoen euro, maar de recurrente bedrijfswinst daalde een kleine 10 procent tot 11,5 miljoen euro.

Net als vorig jaar kunnen aandeelhouders in september opnieuw rekenen op een interimdividend van 0,50 euro bruto per aandeel. Het finale dividend vorig jaar bedroeg in totaal 1 euro per aandeel, maar Umicore geeft nog geen informatie over hoe hoog het slotdividend over 2015 zal zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud