‘Vervelend nieuws voor Bekaert'

©Photo News

De West-Vlaamse staaldraadgroep Bekaert is niet blij met de aankondiging van Amerikaanse heffingen op Braziliaans staal.

‘Het is vervelend nieuws, omdat we plots met een mogelijke impact op onze aanvoerketen zitten’, zegt woordvoerster Katelijn Bohez. Bekaert  voert haast alle walsdraad voor zijn Amerikaanse staalkoordfabriek in uit Brazilië, omdat die kwaliteit van grondstof (voor staalkoord voor autobanden) niet beschikbaar is in de Verenigde Staten.

Je kan in de VS niet een-twee-drie een boot met Japans staal laten aanrukken.
katelijn bohez
woordvoerster bekaert

‘Het nieuws is wel bizar. Tot dusver bestonden geen invoerheffingen in de VS op Braziliaans staal’, zegt Bohez. ‘Er geldt wel al langer een volumequotum voor walsdraad uit Brazilië. Dat houdt in dat je geen kilo extra mag invoeren uit Brazilië zodra je die limiet hebt bereikt. Maar terwijl we dat in de VS vorig jaar al in de zomer hadden bereikt, zitten we daar nu nog niet aan.’

Het is nog niet duidelijk wanneer de Amerikaanse heffingen op Braziliaanse walsdraad er komen en hoe hoog ze uitvallen. ‘Maar zodra ze er zijn, moeten we ze sowieso doorrekenen aan onze klanten’, zegt Bohez.

Tegelijk geeft aan dat alternatieven mogelijk zijn. ‘Een nog groter aandeel afgewerkt staalkoord invoeren uit onze andere fabrieken in de wereld, afhankelijk van de capaciteit en kosten-baten. Of walsdraad invoeren uit andere landen, zoals uit Japan of het Verenigd Koninkrijk, waarvoor we een vrijstelling van invoerheffingen hebben bekomen. Maar dat vergt ook tijd. Je kan in de VS niet een-twee-drie een boot met Japans staal laten aanrukken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud