Advertentie

VPK investeert 200 miljoen euro in kartonfabrieken

Pierre Macharis leidt het familiebedrijf al 25 jaar. ©Diego Franssens

VPK Packaging investeert dit en volgend jaar telkens 100 miljoen euro in zijn fabrieken. 'Hoe groter je wordt, hoe groter je mag dromen', aldus Pierre Macharis, CEO van het kartonbedrijf dat dit jaar de kaap van 1 miljard euro rondt.

Het mag dan al Amazon, Ikea en L'Oréal zijn tot zijn klanten rekenen, toch doet VPK, de kartongroep van de familie Macharis, bij het grote publiek niet meteen een belletje rinkelen. Nochtans is het een van de nieuwkomers bij 'De Veroveraars', de 36 Belgische bedrijven met een omzet van meer dan 1 miljard euro.

Door een reuzenovername vorig jaar van de Zweedse sectorgenoot Peterson - met een omzet van 150 miljoen euro - maakte het bedrijf uit Aalst vorig jaar een kwantumsprong. Terwijl het in 2015 nog een omzet draaide van 797 miljoen euro, vervoegt het nu de liga van 36 Belgische miljardenbedrijven.

Schaalgrootte en nabijheid - idealiter om de 400 kilometer een fabriek - zijn cruciaal. We hebben twintig jaar lang niets anders gedaan dan een Europees netwerk van fabrieken bouwen.
Pierre Macharis
Eigenaar-CEO van kartongroep VPK Packaging

In een gesprek met De Tijd gaat eigenaar en CEO Pierre Macharis, die het bedrijf al 25 jaar leidt, dieper in op hoe hij en zijn broer het bedrijf hebben grootgemaakt. 'Door de consolidatie in de wereld van onze klanten moesten we niet langer leveren aan een lokale melkerij, maar aan Danone', legt hij uit. 'Niet enkel in België, want die grote jongens in basisconsumptiegoederen willen dat je hen overal volgt waar ze produceren. Schaalgrootte en nabijheid - idealiter om de 400 kilometer een fabriek - zijn cruciaal. We hebben twintig jaar lang niets anders gedaan dan een Europees netwerk van fabrieken bouwen.'

Beursgang

VPK Packaging produceert papier en golfkarton voor de verpakking van voedings- en huishoudproducten, en dankt zijn recente groei ook aan het succes van e-commerce. Maar de hoofdmoot van de groei komt van geografische expansie.

In tegenstelling tot veel andere familiebedrijven, bestond er bij de familie Macharis geen koudwatervrees voor de beurs. Integendeel. Macharis noemt de beursgang in 1999 'een cruciaal moment in de geschiedenis van ons bedrijf. We haalden toen 50 miljoen euro kapitaal op zonder als familie de controle over het bedrijf af te staan. Dat was best veel geld waar we twee overnames, in Frankrijk en in het VK, mee hebben gefinancierd. Op dat moment zijn we een speler geworden om mee rekening te houden. En de beursnotering heeft geholpen goede managers aan te trekken.’

Dit jaar en volgend jaar investeert VPK telkens 100 miljoen euro. 'Bedrijven die groter worden, mogen ook groter dromen en kunnen grotere stappen aan. Je moet risico’s nemen en over de economische cycli heen denken, maar zonder overmoedig te worden', zegt Macharis daarover.

Lees het volledige interview met Pierre Macharis zaterdag in De Tijd.

Ontdek hier het dossier 'De Veroveraars'.

Ontdek de Belgische Veroveraars

De Tijd identificeerde 36 Belgische 'Veroveraars', bedrijven met een omzet van meer dan een miljard euro. Soms namen als klokken, dan weer verborgen parels. Ontdek ze hier allemaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud