Vyncke vecht tegen spotgoedkope olie

©Wim Kempenaers (WKB)

De lage olie- en gasprijzen wegen op de verkoop bij Onderneming van het Jaar Vyncke. Toch hoopt de fabrikant van verbrandingsketels voor biomassa dit jaar een record neer te zetten.

Voor de broers Peter en Dieter Vyncke, die het familiebedrijf leiden, was 2016 een topjaar met de bekroning tot Vlaamse Onderneming van het Jaar. De omzet steeg met 4 procent naar 96,5 miljoen euro. Maar het orderboekje kwam 22 procent lager uit, op 74 miljoen euro. Die orders zijn cruciaal, want ze bepalen de omzet die in het jaar of de jaren nadien geboekt kan worden.

Het 105 jaar oude familiebedrijf kende al veel pieken en dalen. Dat er 22 procent minder bestellingen zijn binnengehaald, veroorzaakt dan ook niet meteen paniek, zegt CEO Peter Vyncke. ‘Maar we moeten al zo’n twee jaar dubbel zoveel inspanningen leveren in de verkoop. Vroeger ging dat bijna vanzelf.’

Ketels

Op dit moment hebben we voldoende orders om alle kosten te dekken.
Peter Vyncke
CEO Vyncke

De oorzaak ligt bij de enorm lage prijs van aardolie en aardgas, de belangrijkste concurrent voor de industriële verbrandingsketels van Vyncke die biomassa als brandstof gebruiken. Meestal draaien de installaties op restafval van de landbouw-, de voedings- of de houtverwerkende industrie.

‘We doen veel zaken in snelgroeiende economieën. Daar wordt vaak op korte termijn gekeken. Met de huidige prijzen is het een gemakkelijkere optie een verbrandingsketel op olie te nemen dan een met biomassa, de duurzame oplossing op lange termijn’, zegt Vyncke.

Concurrenten

Profiel Vyncke

Opgericht:
in 1912 door Louis Vyncke.

Activiteit:
bouwen en plaatsen van verbrandingsketels die biomassa (afval) omzetten in energie.

Omzet 2016:
96,5 miljoen euro (+4%), waarvan 94 procent buiten België.

Orderboekje:
74 miljoen euro (-22%).

Werknemers:
335.

De lage energieprijzen voor fossiele brandstoffen wegen ook op de concurrentie. ‘De voorbije twaalf maanden zijn al vier Europese concurrenten failliet gegaan. Dat is geen goede zaak, want meestal ontstaan uit de as meerdere nieuwe bedrijven.’

Vyncke werft iets minder medewerkers aan omdat de verkoop moeilijk loopt. ‘Daardoor ga je efficiënter werken’, zegt de CEO. ‘Maar als een goede verkoper zich bij ons aandient, wordt hij meteen aangeworven.’

Vyncke wijst er ook op dat de boekhoudkundige verwerking van de omzet en de bestellingen de jongste jaren complexer is geworden. ‘We werken steeds meer aan langere projecten van 18 maanden, 24 maanden tot zelfs 30 maanden. Dan hangt alles ervan af hoe je die omzet in de boeken opneemt. En als een groot project van 20 miljoen euro net voor of net na Nieuwjaar wordt getekend, maakt dat een enorm verschil.’

Vyncke is wel optimistisch voor dit jaar. ‘Op dit moment hebben we voldoende orders binnen om alle kosten te dekken. Misschien halen we dit jaar zelfs voor 100 miljoen euro orders binnen.’ Dat zou een record zijn voor het bedrijf.

CallensVyncke, een joint venture rond warmtekrachtkoppeling (efficiënte energieproductie op basis van aardgas) doet het wel goed omdat die net profiteert van de lagere gasprijzen. Vyncke hoopt de komende jaren verder te kunnen diversifiëren en meer omzet te halen uit installaties die huisvuil als grondstof gebruiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud