Wallonië pompt 100 miljoen in staalbedrijf NLMK

©AFP

De Waalse investeringsmaatschappij Sogepa wil 100 miljoen injecteren in het staalbedrijf NLMK, dat vestigingen heeft in Clabecq en La Louvière.

Met het geld worden verliezen aangezuiverd en een investeringsplan voor La Louvière gefinancierd. Over de kapitaalinjectie werd de voorbije dagen druk gedebatteerd in de Waalse regering, die zich afvraagt hoeveel geld ze nog in het bedrijf moet blijven pompen.

Het Waals Gewest is voor 49 procent aandeelhouder van NLMK Europe, de Europese poot van de Russische NLMK-groep. Ondanks eerdere investeringen - sinds 2013 werd door de Waalse overheid al meer dan 100 miljoen in het bedrijf gestopt - schrapt het bedrijf in Clabecq 290 banen, zowat de helft van het totaal. NLMK wil de vestiging tegen 2022 uit de rode cijfers krijgen door te focussen op de productie van vlakstaal met een hoge toegevoegde waarde.

Intussen onderhandelden de Russen met de Waalse regering ook over een investeringsplan van 130 miljoen euro voor La Louvière. Dat zou over twee jaar worden gespreid. Een meer dan 50 jaar oude productielijn moet daar worden vervangen.

Om alle plannen uit te voeren is 248 miljoen euro nodig, waarvan 100 miljoen om verliezen aan te zuiveren en 148 miljoen voor investeringen. De overheidsholding Sogepa buigt zich vrijdag over de miljoeneninvestering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud