'We produceren 100 jaar in België. Dat blijft zo.'

CEO Tim Berckmoes met op de achtergrond de allernieuwste dieselmotor van 55 ton. Kostprijs: zo'n 1 miljoen euro.

Het Gentse Anglo Belgian Corporation produceert al 100 jaar dieselmotoren in België en blijft hier investeren. 'Natuurlijk. Waarom zouden we dat elders doen? Productie en R&D moet je bij elkaar houden.'

‘We doen hier alles. Van het ontwerp tot onderdelen maken en de montage. En dat zal zo blijven’, zegt Tim Berckmoes, CEO van Anglo Belgian Corporation (ABC) die dit weekend voor de honderdste verjaardag grote festiviteiten voor honderden klanten op poten heeft gezet.

ABC - 230 werknemers en 65 miljoen euro omzet - bouwt in Gent dieselmotoren voor vissersboten, locomotieven, havenkranen, traktoren, elektriciteitscentrales. Noem maar op. Dit weekend stelt Berckmoes ook zijn allernieuwste dieselmotor voor. De krachtigste in de geschiedenis van het bedrijf. 

Op kruissnelheid denkt hij 50 van die supermotoren per jaar te verkopen. Hij budgetteert dat de omzet van het bedrijf zal oplopen van 65 miljoen euro nu – ‘maar het is crisis’ - tot 100 à 150 miljoen euro met naar schatting 50 à 100 extra arbeidsplaatsen tot gevolg.

De beslissing om in Belgie te blijven produceren is volgens Berckmoes een no-brainer. ‘Je kan hier geen motoren ontwikkelen als de productie en montage elders gebeurt. Daar geloof ik heilig in, wat onze politici ook zeggen.’

En de loonkost dan? ‘Bij ons is de arbeidskost slechts 5 procent van het afgewerkte product. Waarom zou je dan een deel van de productie verhuizen? Moet je voor die 5 procent problemen gaan opzoeken?’, zegt Berckmoes.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud