Advertentie

Welke landen kopen Vlaamse militaire technologie?

©ANP

Afgelopen week verdedigde Waals minister-president Paul Magnette (PS) de wapenexport naar Saoedi-Arabië. Alle Vlaamse partijen spraken zich daar toen tegen uit. De Tijd duikt in de cijfers en brengt de Vlaamse wapenexport in kaart.

De Vlaamse wapenexport is maar een fractie van de Waalse, maar ze komt toch regelmatig uit boven de 100 miljoen euro op jaarbasis.

Advionics in Oostkamp en OIP Sensor Systems in Oudenaarde in zijn twee van de grootste spelers. Advionics (vroeger Cassidian) produceert hoogtechnologische onderdelen voor de civiele én militaire luchtvaart en ruimtevaart. OIP Sensor Systems produceert sensoren en camera's voor gepantserde voertuigen, nachtkijkers en onderdelen voor de ruimtevaart.

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

©ANP

Veel van deze wapens blijven binnen Europa, met heel wat overdracht naar Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Italië. De grootste importeur van Vlaamse militaire technologie is evenwel de Verenigde Staten.

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

Vlaanderen respecteert nauwgezet de exportembargo's van de Verenigde Naties en de Europese Unie, maar toch belandt er af en toe militair materiaal in ondemocratische landen en landen in conflict. Het militaire materiaal dat Vlaanderen exporteert zijn voornamelijk onderdelen en geen afgewerkte producten; de koper is dan ook vaak niet de eindbestemmeling. De Dienst Controle Strategische Goederen van de Vlaamse overheid probeert steeds die eindbestemming te achterhalen, maar dat is niet in elk geval mogelijk en is geen noodzakelijke voorwaarde om export toe te laten.

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

Export wordt geval per geval bekeken. Zo weigert de Vlaamse overheid de meeste export naar pakweg Rusland en Nigerië, maar een bestelling kogelvrije vesten heeft een hogere kans op goedkeuring dan wapens.

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud