Zwitsers lanceren onderzoek naar Glencore

Een koper- en kobaltmijn van Glencore in Kolwezi, Congo ©Bloomberg

Het Zwitserse gerecht begint een onderzoek naar mogelijke fraude door 's werelds grootste grondstoffenhandelaar Glencore in Congo.

Volgens het gerecht zijn er aanwijzingen dat de Zwitserse grondstoffengroep te weinig maatregelen neemt om vermoedelijke corruptie in Congo te vermijden. Glencore zegt te zullen meewerken aan het onderzoek, schrijft het persagentschap Reuters. Eind vorig jaar lanceerde de Britse fraudedienst al een onderzoek naar mogelijk smeergeld dat Glencore zou hebben betaald en in de VS en Brazilië lopen ook gerechtelijke onderzoeken naar corruptie en witwassen.

Volgens analisten houden de onderzoeken mogelijk verband met de samenwerking tussen Glencore, de Israëlische miljardair Dan Gertler en de gewezen Congolese president Joseph Kabila. Glencore en Gertler werkten jaren samen in Congolese kobalt- en kopermijnen.

Gertler kreeg in 2017 Amerikaanse sancties opgelegd omdat hij zijn vriendschap met Kabila zou hebben misbruikt in ruil voor lucratieve mijndeals. Gertler heeft dat altijd ontkend. Glencore verbrak de banden met Gertler maar moet hem nog altijd royalty's betalen.

Umicore

Het nieuwe onderzoek is geen goed nieuws voor de reputatie van Umicore. De Belgische producent van onder meer kathodematerialen voor oplaadbare batterijen voor e-auto's sloot vorig jaar een groot contract met Glencore voor de levering van kobalt uit Glencores mijnen KCC en Mutanda, een van de grootste kobaltmijnen ter wereld waar een vijfde van de wereldproductie vandaan komt. Beide mijnen liggen in Katanga.

Het nieuwe onderzoek is geen goed nieuws voor de reputatie van Umicore

Umicore verklaarde toen uitdrukkelijk dat de mijnbouwactiviteiten van Glencore 'volledig in lijn zijn met zijn kader voor duurzame bevoorrading van kobalt, dat artisanaal ontgonnen kobalt en elke vorm van kinderarbeid uit zijn bevoorradingsketen sluit'.

De productie van kobalt is omstreden en Congo ligt al jaren onder vuur wegens grootschalige corruptie, schending van de mensenrechten en kinderarbeid in de mijnen. Unicef schat dat 40.000 Congolese kinderen aan mijnbouw doen, van wie de meesten kobalt ontginnen.

Smartphones

Congo is de belangrijkste producent van kobalt ter wereld, een grondstof die onder meer wordt gebruikt in smartphones, tablets, computers en voor de aanmaak van batterijen voor elektrische auto's. Ongeveer 60 procent van de wereldwijde winning vindt daar plaats. Het land is tegelijk de grootste koperproducent van Afrika. 

Glencore is één van 's werelds grootste grondstoffenbedrijven en een belangrijke producent en verkoper van meer dan 90 grondstoffen. De groep telt 150 mijnbouw- en metallurgische vestigingen, productielocaties voor olie en landbouwfaciliteiten. De groep werd ooit opgericht door de Belg Marc Rich.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud