Advertentie

Coil investeert na sterk jaar

Een voorbeeld van een geanodiseerde honingraatwand ©Coil

Coil heeft vorig jaar over de hele lijn sterke resultaten neergezet dankzij een sterke vraag in Europa en Azië. Het bedrijf gaat 2,2 miljoen euro investeren in zijn vestiging in Landen en hoopt eind dit jaar zijn zesde productielijn te openen in Duitsland.

Coil geldt als de wereldleider in het anodiseren van aluminium. Dat is een proces waarbij via elektrolyse aluminium bedekt wordt met een dun beschermlaagje.  Op die manier zijn aluminiumproducten beschermd tegen corrosie en krijgen ze ook een mooier uitzicht, desgewenst met een kleurtje.

Na het zwakkere jaar 2013 trok de vraag naar anodisering van aluminium in 2014 weer aan. In Europa presteerde Coil goed op de industriële markten en in China profiteerde het bedrijf van een betere bouwmarkt. Ook de overige Aziatische markten presteerden beter. Dat alles resulteerde voor Coil in een 8,6 procent hogere omzet van 22,9 miljoen euro.

Winst

De rendabiliteit verbeterde spectaculair in vergelijking met 2013, maar had dat jaar zwaar te lijden onder eenmalige items. Coil realiseerde een ebitda (bedrijfswinst voor waardeverminderingen en afschrijvingen) van 4,8 miljoen euro en de ebitda-marge verbeterde van 2,6 tot 21 procent.

Operationeel ging het van een verlies van 1,5 miljoen naar een winst van 2,9 miljoen euro. Onderaan de rekening verschijnt een nettowinst van 3,1 miljoen euro, in schril contrast met de 2,3 miljoen euro verlies over 2013. Dat levert een nettowinstmarge op van 13,5 procent.

2015

Om diverse redenen is Coil positief gestemd over 2015. De vraag naar anodisatie van aluminium neemt toe en sinds begin januari zijn de prijzen op de Europese markt met 25 procent gestegen. Dankzij een voortdurende diversificatie van zijn product mix rekent Coil bovendien op een betere rendabiliteit.

Het optimisme vertaalt zich ook in nieuwe investeringsprojecten. Zo besliste de raad van bestuur in maart om 2,2 miljoen euro te investeren in productiviteits- en kwaliteitsverbeteringen van zijn tweede lijn in Landen. Coil beschikt daar over vier productielijnen.

In de fabriek in het Duitse Bernburg is er momenteel één lijn, maar een tweede met een capaciteit van 15.000 ton is in aanbouw en wordt normaal gezien in het vierde kwartaal in gebruik genomen - weliswaar met een tweetal jaar vertraging.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud