Advertentie

Umicore zet twee divisies in etalage

©Thierry du Bois

Na Nyrstar en Cumerio lijkt een nieuwe spin off in de maak bij Umicore. Het bedrijf gaat zijn divisies 'zinkchemicaliën' en 'bouwproducten' afstoten. Een spin off of een regelrechte verkoop zijn mogelijk.

'Umicore bekijkt haar activiteitenportefeuille', klinkt het in een persbericht. De divisies 'zinkchemicaliën' en 'bouwproducten' behoren niet langer tot kernactiviteiten van het bedrijf. 'De activiteiten staan voldoende sterk om zich verder te ontwikkelen in een andere omgeving. Dat kan leiden tot een verkoop of een spin off', zegt Tim Weekes, woordvoerder van het bedrijf. 'Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen.'

Bedoeling is het proces tegen eind 2016 af te ronden. De twee divisies samen tellen 18 industriële sites wereldwijd en 1.500 werknemers, op een groepstotaal van 14.000. Een dikke 10 procent dus. Over de omzet en winstgevendheid is niets geweten. 'Maar het zijn divisies die eerder arbeidsintensief zijn in vergelijking met de andere', zegt Weekes.

Allianties

Voor twee andere divisies gaat Umicore allianties bekijken: Electro-Optic Materials en Thin Film Products. 'Het zijn eerder kleine activiteiten die de voorbije jaren moeilijke marktomstandigheden hebben gekend. Om te groeien volgens hun potentieel is een partner aangeraden', zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Zinc Chemicals: Recyclage van zinkafval (dakgoten, zinkresten uit smelterijen) en productie van zinkpoeders en zinkoxides. Toepassing in zonnecrème, verf, veevoerders en batterijmaterialen.

Building products: productie van allerhande roestvrije zinkpanelen voor de bouwsector.

Electro-optic Materials: germaniumgebaseerde materialen voor zonnecellen en infraroodcamera's.

Thin Film Products: Producten met optische en oftalmologische toepassingen. Bijvoorbeeld films om reflectie in microscopen, endoscopen en cameralenzen te weren.

 

Umicore boekte vorig jaar 274 miljoen euro (-10%) recurrente bedrijfswinst (rebit). Dat is in de bovenste helft van de vork (250-280 miljoen euro) die het bedrijf zelf vooropstelde.

De terugval is vooral het gevolg van de lagere prijzen voor edele metalen, die de winstgevendheid van de recyclagetak onder druk hebben gezet. Die divisie, met een grote fabriek in Hoboken, haalt metalen als goud en kobalt uit afgedankte elektronica. Het is het paradepaardje van het bedrijf en tekende vorig jaar - ondanks de lagere winstmarges - nog steeds voor 43 procent van de recurrente bedrijfswinst.

De expansie in Hoboken vordert goed.
Umicore

Umicore kondigde vorig jaar een investering van 100 miljoen euro aan in zijn recyclagefabriek in Hoboken, oftewel 'de grote kookpot van Hoboken'. 'Het expansieprogramma vordert goed. Dit jaar plannen we nog twee stilstanden om de werken uit te voeren, maar het verlies aan productiedagen zal gecompenseerd worden door de verhoogde productie na de werken.'

Meer winst in 2015

De nettowinst daalde in 2014 tot 179 miljoen euro (-5%). Voor 2015 rekent het management op een 'toename van de winstgevendheid'. Het rekent daarvoor vooral op de divisies die katalytatoren en batterijmaterialen produceren.

Op 28 april krijgen de Umicore-aandeelhouders nog een dividend van 0,50 euro per aandeel gestort, bovenop het interimdividend (september 2014) van eveneens 0,50 euro.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud