Advertentie

Deminor toont zich strijdvaardig in dossier Lernout & Hauspie

-- (tijd) - Deminor, het advieskantoor dat samen met Test-Aankoop ruim 13.000 gedupeerde beleggers in Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP) vertegenwoordigt, staat klaar voor het strafproces dat maandag begint. Deminor vraagt zich af waarom sommige partijen, onder wie de voormalige topadvocaat Louis Verbeke, niet werden gedagvaard door het gerecht. 'Dat zal ons er niet van weerhouden die partijen burgerlijk te dagvaarden', zegt Bernard Thuysbaert, partner bij Deminor.

Deminor hield gisteren een persconferentie naar aanleiding van de start van het proces over de fraude bij LHSP. Deminor is een van de zowat 230 al aangemelde burgerlijke partijen in de zaak-LHSP. Samen met Test-Aankoop vertegenwoordigt het advieskantoor 13.368 gedupeerden.

Deminor schat het totale verlies van zijn cliënten op ongeveer 200,6 miljoen dollar (149 miljoen euro). Vemeerderd met intresten en andere bijkomende kosten bedraagt de claim wellicht 250 à 300 miljoen dollar. Deminor begon jaren geleden al met de nodige acties in het dossier, maar heropende begin dit jaar de inschrijvingen voor de gedupeerden. Op 30 maart sloot Deminor de inschrijvingen af om uiterlijk op 12 april de lijst van gedupeerden te kunnen indienen bij de onderzoeksrechter.

'Dat was nodig om administratieve en juridische redenen', klonk het gisteren op de persconferentie. 'Er bestaat een juridisch risico van onontvankelijkheid van een burgerlijkepartijstelling op de inleidingszitting.'

Verbazing

Dominique Debrauwere, de woordvoerder van het Gentse parket-generaal, zei gisteren 'verbaasd' te zijn over de bewering van Deminor. 'In ons rechtsbestel kan men zich ter zitting altijd nog burgerlijke partij stellen. Dat geldt niet enkel voor LHSP maar voor alle dossiers. Ik heb dan ook mijn vragen bij wat Deminor beweert. Natuurlijk is het in hun belang zoveel mogelijk gedupeerden aan hun zijde te scharen.'

Deminor betreurt dat enkele partijen niet werden gedagvaard in het dossier. 'We stellen vast dat van de voormalige bestuurders enkel Dirk Cauwelier, Erwin Vandendriessche, Marc De Pauw en Francis Vanderhoydonck werden gedagvaard in het strafproces.'

De andere bestuurders moeten volgens het advieskantoor niet te vroeg victorie kraaien: een deel van hen werd wel burgerlijk gedagvaard: Thomas Swift, Hubert Detremmerie, Alex Vieux, Gerard Van Acker, Bernard Vergnes, Roel Pieper, Fernand Cloet, Jan Coene, Albert Fitzgibbons en SA Finart. Hetzelfde geldt voor de verzekeraars AXA Global Risks en Kemper Indemnity Insurance Company.

Deminor begrijpt evenmin waarom de voormalige zakenadvocaat Louis Verbeke van het advocatenkantoor Loef Claeys Verbeke (LCV, thans Allen & Overy) de dans ontspringt. Volgens het advieskantoor bevat het onderzoeksdossier nochtans voldoende elementen tegen Verbeke. 'Veel raden van bestuur van LHSP vonden plaats in zijn villa', zegt Thuysbaert.

Kind aan huis

Deminor is niet de enige die niet begrijpt waarom Verbeke niet gedagvaard werd door het gerecht. 'Jo Lernout en Pol Hauspie namen geen enkele belangrijke beslissing zonder Verbeke te raadplegen. De twee waren kind aan huis bij Verbeke. Hij was op de hoogte van alles wat bij LHSP gebeurde', zegt een bron die destijds dicht bij LHSP en Verbeke stond.

Ook de voormalige topmanagers van LHSP hebben altijd aangegeven dat Verbeke hen herhaaldelijk bijstond met advies.

Deminor heeft Verbeke nog niet burgerlijk gedagvaard maar liet gisteren verstaan dat zeer sterk te overwegen. Ook andere partijen die de dans ontsprongen, kunnen volgens het advieskantoor nog niet op hun beide oren slapen.

Contraproductief

Deminor zegt voorts alsnog te hopen op een minnelijke schikking. Komt die er niet, dan hoopt Deminor dat de straf- en de burgerlijke zaak samen kunnen worden gehouden. Anders wijst alles erop dat de burgerlijke zaak in Ieper behandeld zal worden voor een rechtbank van eerste aanleg, daarna eventueel nog in beroep. Dat betekent dat het nog erg lang kan duren voor de gedupeerde beleggers (een deel van) hun verliezen kunnen recupereren.

Deminor benadrukt dat het proces op een serene wijze moet verlopen. 'Daarom hebben wij onze cliënten gevraagd niet aanwezig te zijn op de zittingen. Dat heeft geen zin en is contraproductief doordat het de werking van het gerecht nog zou verzwaren.' Tot slot zegt Deminor er vertrouwen in te hebben dat 'de beleggers niet zullen worden ontgoocheld'. LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud