Durfkapitaalgroep Carlyle broedt op nieuw megafonds van 12 miljard euro

(tijd) - De Amerikaanse private- equitygroep Carlyle wil via de lancering van een nieuw fonds 15 miljard dollar (12 miljard euro) ophalen. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Het opge- haalde geld dient exclusief voor buy-outs (met schulden gefinancierde overnames) in de VS.

Het vorige fonds van Carlyle (7,85 miljard dollar) is al voor 60 procent geïnvesteerd. De durfkapitalist is nu 3 tot 4 miljard euro aan het ophalen voor een Europees buy-outfonds. Carlyle is in ons land aanwezig via participaties in Transics en Belgian Refining Corporation. Carlyle is ook een van de aandeelhouders van de Nederlandse uitgeverij VNU.

Carlyle is de laatste private-equitygroep in een lange rij die een nieuw miljardenfonds, een zogenaamd megafonds, op poten wil zetten. Blackstone vestigde enkele maanden geleden een record met een fonds van 12,4 miljard euro. Texas Pacific Group (TPG) haalde dit jaar 12 miljard euro op en Permira 10 miljard.

Private-equityfondsen hebben volgens Private Equity Intelligence dit jaar al 311 miljard dollar (247 miljard euro) opgehaald. Waarnemers sluiten niet uit dat het cijfer eind dit jaar uitkomt op een recordbedrag van 400 miljard dollar. De durfkapitalisten betalen een groot deel van hun overnames met schulden. Hun financiële armslag ligt dus fors hoger dan het bedrag van hun fondsen. MS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud