Indiase staalgroep Tata Steel lonkt naar sectorgenoot Corus

-- (tijd) - Tata Steel, de op een na grootste staalproducent van India, plant volgens de Indiase krant Business Standard een overnamebod op zijn sectorgenoot Corus. Het zou daarvoor bijna 5,5 miljard pond (ruim 8 miljard euro) aan de kant gezet hebben. Tata Steel erkende gisteren dat het verschillende overnameprooien bekijkt, waaronder ook het Brits-Nederlandse staalbedrijf.

Het is de zoveelste consolidatiebeweging in korte tijd in de zeer gefragmenteerde staalsector. Staalproducenten zoeken naar schaalgrootte om kosten te besparen en hun onderhandelingspositie tegenover klanten en leveranciers te versterken. Het initiatief lijkt steeds vaker vanuit India te komen. De meest tot de verbeelding sprekende transactie van het voorbije jaar is de overname van Arcelor door Lakshmi Mittal, waardoor veruit de grootste staalgroep ter wereld ontstond.

Tata Steel hangt rond het nummer 50 maar met Corus erbij heeft het bedrijf het op vier na grootste productieplatform ter wereld met een capaciteit van 23 miljoen ton staal. Tata Steel produceert 5 miljoen ton staal, Corus 18 miljoen. Ter vergelijking, Mittal Arcelor produceert meer dan 110 miljoen ton staal per jaar, ongeveer 11 procent van de totale wereldmarkt.

ambities

Tata Steel heeft grote ambities en wil zijn capaciteit in de komende tien jaar verzesvoudigen. In dat opzicht is de overnamehonger van het bedrijf weinig verrassend. De overname van Corus zou wel de eerste stap buiten de Indiase grenzen zijn voor Tata Steel. Het bedrijf liet echter weten dat Corus maar een van de mogelijke opties is. 'Er is geen zekerheid dat er een toenadering zal zijn en als die er komt dan is het nog afwachten of het in een bod zal resulteren', schreef het bedrijf in een persbericht. Volgens de Business Standard kan het komende weekend al een bod worden uitgebracht.

Opmerkelijk

Het is hoogst opmerkelijk dat het kleinere Tata Steel de biedende partij zou zijn, en niet andersom.

Corus stond na een moeilijke periode van herstructureringen net klaar om actief deel te nemen aan de sectorconsolidatie. Het Brits-Nederlandse bedrijf was daarbij in eerste instantie op zoek naar een partner om toegang te krijgen tot goedkope ijzerertsen en om een sterke groei op lange termijn te kunnen garanderen.

Tata Steel in India en Severstal in Rusland werden daarbij eerder als mogelijke partijen genoemd. Een overname zou in dat opzicht wel een goede zaak zijn, want Corus krijgt dan toegang tot wat het wou terwijl Tata Steel voet aan grond krijgt in Europa.

Sommigen hebben echter twijfels bij het idee van Tata Steel en vinden het te riskant. Het Indiase bedrijf heeft ten slotte een van de snelst groeiende staalmarkten aan zijn voeten liggen en kan zijn eieren in die mand leggen. Verwacht wordt dat de Indiase staalmarkt in de komende vijftien jaar zal verdrievoudigen tot 150 miljoen ton per jaar.

Het aandeel van Tata Steel eindigde gisteren op 537,35 roepie. Dat is een stijging met 2,7 procent. Corus ging liefst 15,8 procent hoger tot 7,03 euro.

JDS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud