Pinguin gaat in VK weer op overnamepad
-- (tijd) - Pinguin kwam gisteren op drie fronten met goed nieuws. De diepvriesgroentespecialist voert exclusieve onderhandelingen over de overname van zijn Britse sectorgenoot Padley Vegetables. Hij gaat zijn distributie en opslag uitbesteden aan Partner Logistics en verhoogt op basis van de resultaten voor het derde kwartaal zijn winstprognoses voor het lopende boekjaar op. De aankondigingen stuurden het aandeel fiks hoger.
Algemeen directeur Herwig Dejonghe deed begin dit jaar de voorspelling dat 2007 voor Pinguin het jaar van de heropstanding zou worden. Dat lijkt stilaan bewaarheid te worden. Het bedrijf uit Westrozebeke heeft niet alleen de problemen bij zijn Franse en Britse dochters opgelost, maar verbetert ook verder zijn logistiek en gaat zelfs opnieuw op overnamepad.
Padley Vegetables, het bedrijf waarmee Pinguin exclusieve overnamegesprekken voert, is gevestigd in Boston (Lincolshire) en is ongeveer even groot als Pinguin Foods UK. Dat betekent dat bij een overname de Britse activiteit van Pinguin in omvang zou verdubbelen. In het boekjaar 2005-2006 boekte Pinguin in het VK een omzet van 58 miljoen euro (39 procent van de groepsomzet). Behalve op een forsere schaalgrootte mikt Pinguin ook op synergieën. Zo moeten voordelen gehaald worden uit het samenvoegen van de klantenbestanden en de productiesystemen van de bedrijven. Dat moet een versnelde en rendabelere groei opleveren. De fabriek van Padley is ongeveer 110 kilometer verwijderd van die van Pinguin en ligt vlak bij de voornaamste Britse teeltregio voor erwten. Erwten vormen samen met knollen, wortels en aardappelen de belangrijkste activiteit van Pinguin Foods UK.
Voor de financiering doet Pinguin wellicht een beroep op eigen middelen, externe middelen en financiering door de verkoper, zei financieel directeur Steven D'haene. Een indicatie van de overnameprijs gaf hij nog niet.
Logistiek
Pinguin liet ook weten dat het een volgende stap doet in de optimalisering van zijn logistiek. Eind vorig jaar kondigde het bedrijf al de herstructurering van zijn verpakkingsactiviteiten aan, een project waarin over twee jaar 14 tot 15 miljoen euro wordt geïnvesteerd. De verpakkingslijn in Langemark wordt daarbij gesloten en alle verpakking wordt gecentraliseerd in de vestiging van Westrozebeke, die ook geautomatiseerd wordt.
Nu gaat het bedrijf nog een stap verder. De opslag van de verpakte groenten in een diepvriesmagazijn en de order picking worden uitbesteed aan het Nederlandse Partner Logistics. Die gaat op vrije gronden rond het huidige logistieke centrum van Pinguin in Ieper een nieuw volautomatisch distributiemagazijn met 65.000 palletplaatsen bouwen voor zowel Pinguin als roomijsfabrikant Ysco. Het complex moet tegen maart 2008 klaar zijn. Partner Logistics is ook geïnteresseerd om het bestaande magazijn van Pinguin over te nemen en zo de hele site in handen te krijgen. De verkoop zou Pinguin een 'mooie meerwaarde' kunnen opleveren.
COMFORT
'Na jaren van ondermaats presteren, deels door moeilijke marktomstandigheden en deels door een zwakke balansstructuur, lijkt Pinguin weer in staat structureel winstgevend te worden', reageerde Hans D'Haese, analist van Bank Degroof. In het boekjaar 2005- 2006 boekte de groep nog een nettoverlies van bijna 3 miljoen euro. Voor het lopende boekjaar ging Pinguin tot nu toe uit van een positief nettoresultaat en een bedrijfskasstroom (ebitda) van minstens 10 miljoen euro. 'Maar na het derde kwartaal hebben we een zeker comfort', zei D'haene. Zonder een concrete prognose te geven zei hij dat het bedrijf het nu een stuk beter zal doen dan verwacht.
Sinds dit jaar is de Univeg-familie Deprez de grootste aandeelhouder in het kapitaal van Pinguin.
KL/SDS
--i www.pinguin.be
Meest gelezen
- 1 Imec presenteert vastestofbatterij die elektrisch rijden fors goedkoper kan maken
- 2 Veel vaker ‘medisch ontslag’ voor langdurig zieke dan re-integratie
- 3 Belfius pompt miljoenen in Franse superapp rond gezondheidszorg
- 4 Optimisme over Vlaams akkoord, al ziet vooral CD&V nog enkele angels
- 5 Nike lobbyde tot bij De Croo om monsterclaim van douane en fiscus te ontlopen