Advertentie

Umicore boekt beste halfjaar ooit

-- (tijd) - De materiaaltechnologiegroep Umicore behaalde in de eerste zes maanden van het jaar 238,2 miljoen euro winst uit voortgezette activiteiten. Het bedrijf doet daarmee 48 procent beter dan dezelfde periode vorig jaar en overtreft de analistenverwachtingen. Voor het hele boekjaar verhoogt Umicore de winstvooruitzichten met 5 procent.

'Het was het beste halfjaar uit de geschiedenis van het bedrijf', zei gedelegeerd bestuurder Thomas Leysen bij de voorstelling van de cijfers. Met een nettowinst van 191,1 miljoen euro doet Umicore zelfs 77 procent beter dan een jaar eerder. Dat cijfer wordt wel gestut door onder meer de eenmalige opbrengsten van 15,9 miljoen euro uit de verkoop van aandelen Cumerio aan Norddeutsche Affinerie.

De vooruitgang wordt vooral gedragen door een winstgroei van ruim 34 procent in de divisie edelmetaalproducten en katalysatoren. De grootste afdeling van Umicore klokte af op een courant bedrijfsresultaat (rebit) van 96,3 miljoen euro. De divisie autokatalysatoren presteerde sterk. Ze deed het vooral goed in Europa, waar de autoproductie met 4 procent is gestegen. De Noord-Amerikaanse markt heeft het moeilijk. Umicores marktaandeel in autokatalysatoren werd onlangs, met de overname van het Amerikaanse Delphi Catalyst, nog opgekrikt van 25 tot boven 30 procent.

De divisie edelmetaaldiensten boekte 6 procent meer recurrente bedrijfswinst en gaat dus nog hoger dan in 2006, toen de prestaties al uitzonderlijk werden genoemd. In Hoboken worden onder meer elektronisch schroot en gebruikte autokatalysatoren gerecycleerd en verwerkt tot pure edele metalen zoals platina, goud en zilver. De hoge prijzen voor deze metalen op de internationale markten drijven de winst voor Umicore op.

OVERNAME

De divisie nieuwe materialen boekte met 29,5 miljoen euro een 20 procent hogere rebit. In deze eenheid meldde Umicore gisteren de overname van het Brugse Corn. Van Loocke, een bedrijf gespecialiseerd in kobaltcarboxylaten met een omzet van 24 miljoen euro. De overname vult het gat van de enige kobaltactiviteiten waarin Umicore nog niet aanwezig was. Ackermans & van Haaren en Fortis Private Equity verkochten hun belang van respectievelijk 45 en 25 procent, maar een overnameprijs wou Leysen niet kwijt.

Enkel de zinkafdeling, met de activiteiten die niet worden afgestaan aan Nyrstar (zinkpoeders en bouwmaterialen), zag zijn courante bedrijfswinst dalen met 20 procent. Op de bouwmarkt in Europa, de belangrijkste regio voor deze poot, sputterde de vraag.

Door de sterke resultaten verhoogt Umicore zijn prognose voor het hele boekjaar. De verwachtingsvork ligt nu op 345 tot 365 miljoen euro, waar eerder werd uitgegaan van 330 tot 350 miljoen euro. Die laatste cijfers zijn het equivalent van de eerdere vooruitzichten van 410 tot 440 miljoen euro zonder rekening te houden met de activiteiten die worden ondergebracht in Nyrstar. Voorts is Umicore van plan de komende maanden voor 150 miljoen euro eigen aandelen in te kopen.

NYRSTAR

Op korte termijn ligt de focus van Umicore op de oprichting van Nyrstar, de joint venture voor zink die het samen met het Australische Zinifex opricht. Nyrstar wordt op 1 september een apart bedrijf en is vanaf dan de grootste producent van zink ter wereld met een jaarcapaciteit van 1,1 miljoen ton. Over de beursgang van Nyrstar is nog steeds geen beslissing genomen, verzekerde Leysen gisteren. 'Eind oktober is de vroegst mogelijke datum, maar er is geen haast bij.'

RV

Advertentie
Gesponsorde inhoud