Met de golf van wantrouwen in de financiële sector duikt ook de roep op om bankiers aan banden te leggen en hun stiel eindelijk 'saai' te maken. Een schijnoplossing.
De parlementaire instellingen maken een bedenkelijke beurt. De financiële ontsporingen zijn niet eens hun ergste kwaal. De uiterlijke tekenen van macht verbergen niet langer hun machteloosheid.
Paul Magnette wil aan de universiteit van Bergen de volledige studie in de geneeskunde aanbieden. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ziet dat niet zitten.
Geen bankruns meer, een stabieler financieel systeem en eindelijk meer rente op spaargeld. Met digitale munten klaren centrale banken die klus. Helaas lijkt dat niet voor morgen, bang als ze zijn om te raken aan het traditionele banksysteem.
Jan Eeckhout
, Hoogleraar economie Pompeu Fabra University Barcelona
De door de Amerikaanse president Dwight Eisenhower meer dan zestig jaar geleden gelanceerde term 'militair-industrieel complex' krijgt door de oorlog in Oekraïne weer meer gewicht.
Bij de supermarktketen Delhaize escaleert een sociaal conflict tussen een bot communicerende directie en te rigide vakbonden tot een grotesk politiek debat. Terwijl de klant het best de beslissing neemt.
Wordt de actualiteit in het noorden en het zuiden van het land anders bekeken? Die vraag proberen we te beantwoorden in onze wekelijkse kroniek van Alain Narinx (L’Echo) en Wim Van de Velden (De Tijd), die gelijktijdig wordt gepubliceerd in L’Echo en De Tijd.
De maatregelen die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts voorstelt, volstaan alleen als alle betrokkenen - de politiek, onderwijsverstrekkers, sociale partners, directies, leerkrachten én lerarenopleidingen - mee op de kar springen.
Philip Brinckman
, Voorzitter Commissie Beter Onderwijs
Twintig jaar na de invasie van Irak is de kans groot dat de Sahel de komende jaren het nieuwste strijdtoneel wordt tussen wereldmachten als de VS, Rusland en China.
België ziet opnieuw stukken belangrijke economische infrastructuur in buitenlandse handen vallen. Verankering is echter niet altijd mogelijk, en niet altijd nodig.
Een begroting in evenwicht gaat over veel meer dan hogere belastingen of lagere overheidsuitgaven. Ze vereist een cultuur waarin de eigen financiële verantwoordelijkheid centraal staat. Voor burgers, bedrijven en overheid.
De Inflation Reduction Act subsidieert de Amerikaanse industrie en heeft Europa wakker geschud. Niet talmen met maatregelen om de internationale concurrentiekracht van Europese bedrijven te versterken is geboden.
Het ontslag van twee topmanagers bij Plopsa is een blamage voor moeder Studio 100, maar bevat ook lessen voor andere bedrijven die op zoek zijn naar vaste grond in het debat over grensoverschrijdend gedrag.
Het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd naar 64 jaar zet Frankrijk op stelten. Het blijft opvallend hoe snel de potjes hier overkoken. Onder andere door een gebrek aan structureel overleg tussen de vakbonden en de werkgevers.
Jo Libeer
, Geeft bedrijfsadvies en is bestuurslid in de cultuursector. Woont aan en trekt vaak over de Belgisch-Franse grens
Het valt af te wachten of met de overname van de probleembank Credit Suisse door UBS, die geforceerd werd door de Zwitserse overheid, een dreigende bankencrisis in Europa is afgewend.
De controle op de in- en uitstroom in de Schengenzone moet in Europese handen komen, gekoppeld aan een systeem van legale arbeidsmigratie. Met wegkijken is niemand gebaat. Niet de migranten, niet de lokale overheden en evenmin de aankomstlanden zoals België.
Steven Van Hecke
, Hoofddocent Europese en vergelijkende politiek, KU Leuven