Arafat tegen de muur LUDWIG DE VOCHT

De Palestijnse leider, Yasser Arafat, staat na de moordende aanslagen in Jeruzalem en Haïfa met de rug tegen de muur. De beslissing van de Palestijnse overheid om de noodtoestand af te kondigen en massaal extremisten van Hamas en Jihad op te pakken, is daarvan een duidelijk bewijs. Arafat moet nu aantonen dat zijn aanbod kort na de aanslagen van 11 september om toe te treden tot de internationale coalitie tegen het terrorisme geen oogverblinding was.

Na de zware Palestijnse zelfmoordaanslag van begin juni voor een een discotheek in Tel Aviv kondigde Arafat uit vrees voor Israëlische vergeldingsacties een bestand af. Twee weken later aanvaardden beide partijen een plan om tot een staakt-het-vuren te komen, opgesteld door de directeur van de CIA, George Tenet. Israël zag ook af van een grootscheepse militaire vergelding na een Palestijnse zelfmoordaanslag in een pizzeria in West-Jeruzalem. Sharon gaf de Palestijnse Autoriteit toen wel een diplomatieke opdoffer door het Orient House te sluiten, het symbool van het Palestijnse verlangen naar een eigen staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Het plan-Tenet bleef totdusver dode letter en het nagestreefde bestand is er nog steeds niet. De moord op de Israëlische minister van Toerisme begin oktober en de daaropvolgende bezetting van Palestijns autonoom gebied deed het klimaat tussen beide partijen verzuren. De aanslagen van het voorbije weekeinde zijn een vergelding voor de recente liquidatie van een belangrijke militaire leider van Hamas. Daarbovenop komt dat elke nieuwe poging van een Amerikaanse gezant om het vredesoverleg weer op gang te trekken, gewoonlijk gepaard gaat met bomaanslagen.

Arafat kan na de aanslagen van het voorbije weekeinde enkel nog draconische maatregelen nemen tegen de extremisten van Hamas en Jihad, ook al dreigt dit zijn populariteit in de Palestijnse gebieden sterk te ondermijnen. Een nieuw bevel om het nooit gerespecteerde bestand na te leven, zou volledig inhoudsloos zijn. Wegens zijn toezegging om de internationale coalitie tegen het terrorisme te steunen is voor Arafat nu de tijd aangebroken om daadkrachtig op te treden.

Israël heeft de druk op de Palestijnse leider nog opgevoerd door te suggereren dat Arafat niet onvervangbaar is. Daarmee werd gezinspeeld op de mogelijke omverwerping van Arafat en de Palestijnse Autoriteit. Zover zal het waarschijnlijk wel niet komen, want de Israëli's beseffen maar al te goed dat zij noch de internationale gemeenschap dan nog een gesprekspartner hebben. De Palestijnse gebieden zouden dan bijna helemaal onder de invloed komen van Hamas en Jihad. Het zijn precies die extremisten die Israël uitgeschakeld wil zien. Als Arafat van het toneel zou verdwijnen, zou Israël die klus zelf moeten klaren. Dat zou echter de doodsteek betekenen voor de inspanningen van de VS om in het Midden-Oosten een coalitie tegen het terrorisme in stand te houden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud