Karine A Ludwig de Vocht

Israël kondigde dinsdag de publicatie aan van bijkomende bewijzen voor de betrokkenheid van de Palestijnse Autoriteit bij de Karine A, de boot met 50 ton wapens aan boord die vorige week werd geënterd tijdens de Israëlische operatie 'Ark van Noë' in de Rode Zee. Volgens Israël komen deze wapens uit Iran en waren ze bestemd voor de Palestijnen. De Palestijnse Autoriteit ontkent echter elke betrokkenheid. De opgepakte Palestijnse kapitein van het schip stelde maandag in een gesprek met de Israëlische televisie dat Arafat vermoedelijk niet op de hoogte was van de wapensmokkel.

De affaire was volgens de Palestijnen een poging van Israël om de missie van de Amerikaanse gezant Anthony Zinni te doen mislukken. De timing van de operatie 'Ark van Noë' daags voor het begin van Zinni's vierdaagse missie was alvast opmerkelijk. Zinni probeert het pad te effenen voor een bestand tussen beide partijen en voor de uitvoering van het Mitchell-plan, dat de weg schetst naar een hervatting van het vredesoverleg. Kort voor het plan in mei vorig jaar werd voorgesteld, bracht de Israëlische marine eveneens met veel poeha een Libanees schip met wapens op.

Israël stelde de wapenvondst van de Karine A zondag voor aan de internationale media in de badplaats Eilat. De Israëlische premier had waarschijnlijk gehoopt de Palestijnse Autoriteit tijdens dit mediaspektakel de doodsteek te kunnen bezorgen. De wapenvondst is voor Sharon het ultieme bewijs voor de verdorvenheid van zijn aartsvijand, Yasser Arafat. De voorstelling had echter niet het gewenste effect.

Het scenario van operatie 'Ark van Noë' roept immers vragen op. Israël beweert er reeds lang van op de hoogte te zijn dat een wapenlevering voor de Palestijnen op komst was. Hoe is het dan mogelijk dat een schip met 50 ton wapens aan boord in de nasleep van de Amerikaanse operatie tegen Afghanistan ongestoord de Perzische Golf kon verlaten? Hoe is het mogelijk dat het schip ongestoord in de buurt kon komen van Jemen, Somalië en Sudan, alledrie potentiële doelwitten in de strijd van de VS tegen het internationale terrorisme?

Sharon stond ietwat geïsoleerd op het wereldtoneel na de oproep van Arafat op 16 december om de gewapende acties te staken en na het verbod om Arafat naar Bethlehem te laten reizen. De operatie 'Ark van Noë' moest Arafat definitief van het toneel doen verdwijnen. De timing van de operatie was echter zo doorzichtig dat de wereld terecht terughoudend reageert. De beschuldigingen van Israël aan het adres van de Palestijnse Autoriteit zijn zo zwaar dat ze eerst zorgvuldig gecontroleerd moeten worden. Voorlopig ziet het ernaar uit dat Sharons afkeer voor Arafat hem ertoe verleid heeft zijn eigen wensen voor werkelijkheid te nemen. Sharon, die gruwt van onderhandelen met de Palestijnen, moet leren inzien dat hij daar uiteindelijk niet onderuit kan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud