Kiezen doet verliezen Frederik Delaplace

De Japanse groep Asahi Glass tracht zijn Belgische dochterbedrijf Glaverbel van de beurs te halen met een bod van 145 euro per aandeel. Die prijs ligt 50 procent hoger dan de gemiddelde koers van Glaverbel in de maanden vóór het bod. Toch laat het bod bij heel wat beleggers een wrange smaak na.

Met 145 euro biedt de Japanse groep niet meer dan zeven keer de verwachte winst over 2001, het bod is dus zeker niet genereus te noemen. Dat Asahi Glaverbel tegen die spotprijs helemaal kan opkopen, heeft het te danken aan de scherpe onderwaardering van het aandeel, een ziekte waar zo goed als alle Belgische beursgenoteerde bedrijven aan lijden. De oorzaken zijn gekend, de remedies schaars.

Asahi bracht een deel van Glaverbel in 1985 naar de beurs. In al die jaren hield de Japanse groep het overgrote deel van de aandelen zelf aan, waardoor er de jongste jaren steeds minder grote, internationale investeerders in het aandeel belegden. Een bedrijf waar één partij de dienst uitmaakt, is doorgaans niet erg geliefd bij de grote beleggers die inspraak willen in het beleid. Asahi haalt nu profijt uit die misstand.

Asahi had, in de traditie van de beste referentie-aandeelhouder, ook de meeste zitjes in de raad van bestuur van Glaverbel, waardoor die het uitkoopbod natuurlijk goedkeurde. Het protest van de onafhankelijke bestuurders en manager Luc Willame is moedig, maar haalt allicht niks meer uit.

Veel beleggers kijken naar de Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF) om nog een hogere prijs af te dwingen. Dat is ijdele hoop. Omdat dit een vrijwillig bod is, heeft de toezichthouder geen zeggenschap over de biedprijs. De Commissie kan enkel nagaan of de beleggers volledig zijn geïnformeerd en of het bod een redelijke slaagkans heeft. Als Asahi in het prospectus melding maakt van het protest van Willame en co en de geboden prijs verantwoordt, is de kous daarmee af.

Onder de vorige voorzitter, Jean-Louis Duplat, had de CBF de reputatie in dit soort zaken (Cobepa, Tractebel,...) nog even tegen te wringen. Dat kan door de bieder extra informatie te vragen, een nieuwe onafhankelijke studie te vragen naar de billijkheid van het bod, enzovoort. Maar ook dat leverde in het verleden niet meer op dan enkele heel bescheiden succesjes. Het is afwachten of de CBF onder het leiderschap van Eddy Wymeersch die tactiek aanhoudt.

De conclusie luidt dan ook dat Glaverbel de komende weken weer volledig van Asahi wordt en dat nog maar eens een groot Belgisch bedrijf van de beurstabellen verdwijnt. De fusie van de Brusselse beurs met Parijs en Amsterdam heeft aan de problematiek van de Brusselse aandelen nog bitter weinig veranderd.

Grote beleggers zoals fondsbeheerders zullen voor de 40 procent meerwaarde kiezen. Kleine aandeelhouders die niet ingaan op het bod omdat er voor Glaverbel allicht nog meer in zat, blijven achter met totaal illiquide aandelen. Dan toch maar liever die 145 euro. Kiezen is in deze altijd verliezen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud