Advertentie

Wereldrecessie Carl PANSAERTS

De Japanse economie kromp in het derde kwartaal opnieuw, maakte het ministerie van Financiën vrijdag bekend. Japan zit sinds gisteren officieel in een recessie: twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei. De VS vertoeven sinds maart in een recessie, liet het Nationaal Bureau voor Economisch Onderzoek eind november weten. Het Duitse bruto binnenlands product daalde zowel in het tweede als in het derde kwartaal, blijkt uit cijfers van de Duitse centrale bank. Ook daar dus recessie.

Het is van het laatste kwartaal van 1974 geleden dat de drie grootste economieën ter wereld, de Amerikaanse, Japanse en Duitse, nog gelijktijdig in een recessie zaten. De wereldrecessie van 1974 was het gevolg van de olieschok van 1973. Dit jaar was de wereldeconomie al langer aan het kwakkelen, had wereldrecessie waarschijnlijk vermeden kunnen worden, ware er niet de terreuraanslagen van 11 september geweest. Die duwden de wereldeconomie regelrecht de rand van de afgrond over.

Monetair noch budgettair beschikken de grote economieën over veel ruimte om de conjunctuur aan te jagen. In de VS noteert de korte rente op het laagste peil in veertig jaar. In Japan schommelt zij rond de 0 procent. Enkel in Europa is er nog wat ruimte voor een verdere daling van de rente. De budgettaire ruimte is eveneens bijna opgebruikt. Japan kijkt aan tegen een torenhoge staatsschuld. In Europa stevent het Duitse begrotingstekort af op het plafond van 3 procent van het bruto binnenlands product. En de VS boeken volgend jaar voor het eerst in jaren opnieuw een deficit.

Maar als we de financiële markten, die zes maanden voorlopen op de ontwikkeling van de conjunctuur, mogen geloven, leeft de economie in Europa en de VS vanaf midden 2002 op. In de VS en Europa boeken de aandelenkoers de voorbije week redelijk wat winst. De lange rente steeg zowel in Europa als in de VS fors, wat erop wijst dat de markten geloven dat het economische dieptepunt voorbij is. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling meldde vrijdag dat de economieën van België, Japan en Frankrijk vanaf midden 2002 herstellen.

Het is echter te vroeg om victorie te kraaien. Een nieuwe terreuraanslag volstaat om het vertrouwen van consumenten en producenten opnieuw een ferme dreun te geven en het prille herstel, vooral dan in de VS, de nek om te draaien. Bovendien zakt Japan almaar dieper weg in het moeras van de deflatie. Zolang de Japanners niet opnieuw consumeren, is de hoop op een duurzaam herstel van de Japanse economie ijdel. En dat is problematisch, want Japan is nog altijd de tweede economie ter wereld. Zonder een herstel van Japan, zal de heropleving van de wereldeconomie er ook wel komen, maar zal het herstel trager en minder uitgesproken zijn dan iedereen wenst en hoopt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud