opinie

België blijft aantrekkelijk als investeringsland

De internationale zakengemeenschap zegt volmondig ja tegen België als investeringsland, en engageert zich voor de lange termijn.

Ondertekend door 13 internationale Kamers van Koophandel in België

In het kader van de recente veiligheidsgebeurtenissen en onjuiste voorstellingen in sommige media, vindt de internationale zakengemeenschap het belangrijk om te benadrukken dat België een aantrekkelijke plaats blijft om te investeren, een veilig land om zaken te doen en een geweldige plek om te wonen.

Wij vinden het als vertegenwoordigers van de internationale zakengemeenschap, die rechtstreeks 700.000 mensen tewerkstelt in België, belangrijk om nogmaals te beklemtonen dat België statistisch gezien één van de meest veilige landen ter wereld is.

De meer dan 1.000 bedrijven die onze kamers samen vertegenwoordigen hebben een lange geschiedenis van meer dan 100 jaar succesvolle, aanhoudende ondernemingsactiviteiten in dit land

De belangrijkste redenen waarom onze ondernemingen voor België hebben gekozen om er dochterondernemingen en filialen op te richten, blijven hetzelfde. De meer dan 1.000 bedrijven die onze kamers samen vertegenwoordigen hebben een lange geschiedenis van meer dan 100 jaar succesvolle, aanhoudende ondernemingsactiviteiten in dit land, en wij vinden het gepast om de unieke voordelen van België als investeringsbestemming aan te halen:

- De mensen: België heeft een goed opgeleide, hooggekwalificeerde, meertalige en diverse beroepsbevolking.

- De ligging: België is geografisch ideaal gesitueerd, met een sterk uitgebouwde vervoers- en logistieke infrastructuur, die toegang biedt tot de belangrijkste markten.

- Innovatie: Belgische ‘state-of-the-art’ onderzoeksuniversiteiten, clusters, en O&O-centra – bijvoorbeeld in voeding & dranken, farmaceutische, chemische en automotive-producten, nanotechnologie en cleantech - maken van België een leider in technologie en innovatie. België is ook een zeer interessante markt om nieuwe ideeën en producten te testen.

- Kwaliteit van leven: België beschikt over wereldklasse gezondheidszorg en onderwijs, culturele en culinaire mogelijkheden.

- België heeft een open, internationaal georiënteerde en stabiele economie, verankerd door de aanwezigheid van vele internationale instellingen en hoofdzetels van bedrijven.

Alles samen maakt dit van België een ideale omgeving om zeer doeltreffend zaken te doen.

Door zijn bescheiden nationaal karakter zal België zelden opscheppen over zijn eigen successen. Toch is België zeer vooruitstrevend, zoals verschillende voorbeelden in de baggerindustrie, vloerbekleding, klinische studies, diepvriesproducten, nucleaire geneeskunde en andere industrieën bewijzen.

Wij genieten daadwerkelijk van een comfortabel, veilig en professioneel stimulerend leven in België, dag in dag uit. Wij werken, onze kinderen gaan naar school, wij nemen het openbaar vervoer, wij eten in restaurants van hoge kwaliteit, wij genieten van een toegankelijk bruisend cultureel leven, ontspanning en de natuur, en van een ruime keuze van woningen van hoge kwaliteit.

Namens de internationale zakengemeenschap blijven wij ja zeggen tegen België, en wij hebben ons geëngageerd voor de lange termijn:

Hans-Wolfgang Busch, directeur-generaal German-Belgian-Luxembourgish Chamber of Commerce

Marcel Claes, CEO American Chamber of Commerce in Belgium

Gilbert Declerck, voorzitter Belgium-Japan Association and Chamber of Commerce

Bert De Graeve, voorzitter Belgian Luxembourg Chamber of Commerce for Russia & Belarus

Guido de Grefte, voorzitter Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg

Bernard Dewit, voorzitter Belgian-Chinese Chamber of Commerce

Qaisar Hijazin, secretaris-generaal Arab-Belgium-Luxembourg Chamber of Commerce

Alain Laroche, voorzitter CCI France Belgique (Wallonie)

Mathieu Maes, secretaris-generaal International Chamber of Commerce in Belgium

Fabio Morvilli, voorzitter Camera di Commercio Belgo-Italiana

Juan Rodríguez-Villa Matons, voorzitter Spanish Chamber of Commerce in Belgium and Luxembourg

Jean-Pierre Tanghe, voorzitter Chamber of Commerce Canada-Belgium-Luxembourg

Glenn Vaughan, CEO British Chamber of Commerce in Belgium

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content