opinie

Enkele overheidsdiensten mogen voor mijn part verdwijnen.

Roland Duchâtelet

Opletten met het weigeren van ‘te oude’ sollicitanten, controles op het naleven van preventieprocedures voor burn-outs en de administratie rond doktersbriefjes. Drie domeinen waar de overheid het toch wel te bont maakt.

Een bedrijf werd onlangs aangeklaagd door het centrum voor gelijkheid van kansen en door de rechtbank veroordeeld, omdat een medewerker een 59-jarige man had gemaild dat hij te oud was voor de job. Waarom hebben ze bondscoach Marc Wilmots niet aangeklaagd toen hij hetzelfde zei tegen Timmy Simons bij diens sollicitatie voor Rode Duivel, terwijl Simons niet eens 40 is?

Even ernstig: het gevolg is dat alle personeelsdiensten van alle bedrijven en ook de overheidsdiensten nieuwe procedures moeten invoeren om te voorkomen dat hun personeelsleden gewoon de waarheid zeggen. Stel dat er op 100 medewerkers een gespecialiseerde hr-medewerker moet worden aangeworven om dat feilloos te doen, dan kost dat de belastingbetaler 2 miljard euro extra per jaar. Bovendien levert dat extra stress op voor de bedrijfsleiders. Want die moeten zich met zo’n onnozelheden bezighouden in plaats van klanten in de VS en China te bezoeken.

©Ã‚© Jimmy Collins /Corbis

Dat centrum voor gelijkheid van kansen telt 100 medewerkers en kost ons, belastingbetalers, jaarlijks 8 miljoen euro. Om onszelf én de rechtbanken lastig te vallen. En die rechtbanken hebben al te veel werk, en vragen ons daarom extra belastinggeld.

Over stress gesproken: een andere overheidsdienst gaat onze bedrijfsleiders pesten door te controleren of ze procedures naleven die ons parlement heeft goedgekeurd over burn-outs bij werknemers. Het is een wet die de echte oorzaak van deze afwezigheden niet wil zien. Wéér extra administratiekosten voor bedrijven en overheden. Overbodig, want privébedrijven die zo slecht geleid worden dat veel medewerkers zich niet goed voelen, gaan sowieso failliet en verdwijnen.

Maak alles privé wat privé gemaakt kan worden, dan is de kans op gelukkige medewerkers veel groter.

En de overheidsdiensten dan, want die verdwijnen niet vanzelf? Wel, maak dan alles privé wat privé gemaakt kan worden, dan is de kans op gelukkige medewerkers veel groter. Op zich is die regelgeving in elk geval onzin, want dokters kunnen niet aantonen of iemand al dan niet een burn-out heeft. Dat zei Mark Vervaeke, al 35 jaar controlearts, toen hij onlangs ondervraagd werd over frauduleuze doktersbriefjes.

Want niet enkel bij de luchtverkeersleiders en de cipiers blijken doktersbriefjes onbetrouwbaar als verantwoording voor ziekte-uitkeringen. Zo blijkt een op de drie mensen met een doktersbriefje in het zwart te werken. Schaf die doktersbriefjes af en geef bij afwezigheid 40 euro per dag in plaats van het arbeidsloon, dat komt overeen met een werkloosheidsuitkering. Wel de werkgever verwittigen, natuurlijk.

Dat spaart de werkgevers en de sociale zekerheid veel administratie uit. Het gaat in grootteorde over 5 miljoen doktersbriefjes en doktersbezoeken tegen 20 euro. Ongeveer 100 miljoen euro per jaar wordt nu grotendeels via socialezekerheidsbijdragen aan de dokters betaald door de werknemers die niet ziek zijn. Schaf doktersbriefjes af, en er zullen veel minder zieken zijn, waardoor er steeds genoeg personeel aanwezig zal zijn om het werk zonder stress te doen, zodat het risico op burn-out verdwijnt.

Lees verder

Tijd Connect