opinie

Europa staat voor een onvermijdelijke keuze

Melvyn Krauss

De terroristische aanslagen dompelen Europa in een existentiële crisis. Als de Europeanen elkaar niet gaan behandelen zoals de Amerikanen Europa na de Tweede Wereldoorlog behandelden, dreigt Europa uit elkaar te vallen.

Melvyn Krauss professor emeritus  New York University

Na de oorlog wisten de VS dat Europa belangrijke goedkope of zelfs gratis voordelen ging krijgen van de NAVO. Washington wist dat Europa welvaartsstaten uitbouwde met het geld dat het bespaarde door het bestaan van de NAVO. Het militaire bondgenootschap was in het belang van de VS en als de Europeanen daar profijt konden uithalen, was dat goed voor hen.

Die tijd is voorbij. Dezer dagen wil de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump de kosten van de voordelen van de NAVO factureren aan Europa. Dat is een van de redenen waarom hij de lieveling is in de race naar het Witte Huis.

De Europeanen mogen Trump dan al verachten of vrezen, de kille waarheid is dat ze doen wat hij zegt als het aankomt op profiteren en het eigen Europese veiligheidsbeleid. Voor de brutale terreuraanslagen weigerden de Europese landen hun uitgaven voor het veiligheidsbeleid te verhogen, omdat ze wilden profiteren van de uitgaven van hun buren. Zoek het verschil met het standpunt van Trump inzake de NAVO?

We weten nu dat Salah Abdeslam relatief rustig kon blijven zitten in Molenbeek en terroristische aanslagen kon voorbereiden in Europa, niet alleen in België. Zijn aanhouding was duidelijk in het voordeel van heel Europa.

Dat is precies waarom de Belgen niet meer geld zullen uitgeven om hun nationaal veiligheidsapparaat te versterken: ze willen niet dat de rest van Europa profiteert van hun uitgaven.

Dat is de kern van het Europese populisme - of minstens de vrees van de Europese overheden voor het populisme. De regeringen weten maar al te goed dat te weinig in de Europese veiligheid wordt geïnvesteerd. Niet alleen in België, maar in heel Europa.

De combinatie van profiteren van de veiligheidsinvesteringen van de ander en van het Schengensysteem van vrij verkeer is een explosieve mengeling in het licht van de brutale terreuraanslagen. Europa zal of steeds meer gefragmenteerd worden door grenscontroles of wel meer geïntegreerd raken door de problemen van de immigratie, het terrorisme en de onderinvesteringen in veiligheid.

De Europeanen hebben maar één keuze: de Europese integratie op een hoger niveau tillen.

Als de Europeanen de terroristen willen verslaan, een einde willen maken aan de onderinvesteringen in de Europese veiligheid én de grenzen willen openhouden, hebben ze maar één keuze: de Europese integratie op een hoger niveau tillen. De vraag is of ze het leiderschap en de energie ervoor hebben.

Lees verder

Tijd Connect