opinie

Goedbetaalde ambtenaren in een gouden kooi laten zitten is een misplaatste freakshow

Hoe het eraan toe gaat in de Senaat, die geen weg weet met zijn medewerkers, geeft een deuk aan het mooie werk dat in andere overheidsdiensten al is geleverd.

Door Elke Wambacq, diensthoofd bij de Vlaamse overheid. Schreef met Nancy De Vogelaere en Joke Renneboog de boeken ‘Tot uw dienst’ (Lannoo Campus) en ‘Sssst…Hier werkt men’ (Politeia).

De hervormde Senaat, nog 60 senatoren sterk, telt na de staatshervorming nog 273 voltijdse medewerkers die samen slechts acht vergaderingen in een jaar hebben. Het personeel brengt onder andere het papier en de koffie rond. Er zijn dappere pogingen ondernomen om de personeelsleden een nuttige bezigheid te geven, maar zonder succes.

©rv

Om acht keer te vergaderen heb je natuurlijk koffie nodig. Net zoals in de oude tv-serie De Collega’s komt dan Arabelle langs die de koffie brengt voor de senatoren. In veel moderne overheidsdiensten zie je Arabelle vandaag niet meer. Arabelle is vervangen door een koffieautomaat. De automaat staat in een koffiehoek, zodat de ambtenaren af en toe de benen moeten strekken. Ambtenaren moeten mobiel en flexibel zijn.

Een vergadering op de Senaat kan niet zonder papier. De documenten worden gesierd met het imposante embleem van de Senaat, nog net niet voorzien van een zegel in bijenwas. En er is natuurlijk een bode die de papieren komt brengen.

Digitaal

De moderne overheid gaat radicaal digitaal. Overheidsdiensten schakelen over op de ‘cloud’ zodat ze plaats -en tijdsonafhankelijk kunnen werken. Er zijn diensten die al werken met een digitale handtekening. Kopiëren gaat via een toestel honderd meter verder en met een code. Overheidsdiensten trachten snel met hun klanten te communiceren via mail, een online formulier of zelfs de sociale media. En zo hoort het.

Het imago van de overheid staat of valt met de show die dagelijks vertoond wordt aan de samenleving.
Elke Wambacq

Er werden nuttige jobs gezocht voor de medewerkers van de Senaat. 273 voltijdse medewerkers voor acht vergaderingen bleek toch iets te royaal te zijn. Er werd gezocht in andere overheidsdiensten om hen een nuttige plek te geven. Merkwaardig genoeg is dat niet gelukt. Nochtans klagen overheidsdiensten steen en been dat ze steeds meer met minder moeten doen. De medewerkers van de Senaat zullen niet goed genoeg zijn om de klusjes bij andere overheidsdiensten te klaren. Pijnlijk voor de medewerkers en pijnlijk voor de overheid. Naakte ontslagen zullen er niet plaatsvinden bij de Senaat, want dat is onmenselijk. Dus blijven de ambtenaren zitten in de gouden kooi.

Ondertussen is de luchthaven van Zaventem op zoek naar meer dan 400 medewerkers. Ze zoeken onder andere tweetalige en laaggeschoolde medewerkers. Er moet geen koffie rondgedragen worden, maar wel bijvoorbeeld catering verzorgd worden. Komaan, Arabelle, je kunt het!

The Muppet Show

Statler en Waldorf zitten te gniffelen op het balkon van de Senaat. We kunnen soms eens lachen met The Muppet Show, maar liefst niet te groen zoals Kermit, de kikker. Het imago van de overheid staat of valt met de show die dagelijks vertoond wordt aan de samenleving. Voorbeelden zoals hoe het eraan toe gaat in de Senaat geven, een deuk aan het mooie werk dat al in andere overheidsdiensten is geleverd. Goedbetaalde ambtenaren in een gouden kooi laten zitten is een misplaatste freakshow. Laten we dit a.u.b. niet tolereren.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud