Mijn Palantir

De 'Impossible Burger', een volledig plantaardige burger die eruitziet als een echte burger, smaakt als een echte en zelfs 'bloedt' als een echt exemplaar. ©AFP

Wat brengen 2019 en de nabije toekomst? We vroegen acht opiniemakers in hun glazen bol te kijken, telkens voor één aspect dat 2018 mee heeft bepaald. Vandaag buigt Peter Hinssen zich over de disruptie in de voedselketen.

Er is maar één glazen bol die daadwerkelijk marcheert, en dat is de Palantir in de magische boeken van J.R.R. Tolkien. Die bestaat uit een reeks onverwoestbare donkere kristallen bollen die dienen om mee te communiceren en inzichten te verwerven. De Palantir was de inspiratie voor het gelijknamige bedrijf van Peter Thiel, die samen met Elon Musk ook PayPal boven de doopvont hield. Palantir trekt dit jaar naar de beurs.

Daar kijk ik al naar uit. 2019 wordt een ‘oogstjaar’, met een heleboel megabeursgangen. Palantir is het bedrijf met de meest geavanceerde data-analyticssoftware ter wereld en leverde onder andere de tool Gotham die Osama bin Laden gevonden heeft. Het persbureau Bloomberg noemde Palantir ‘the company that knows everything about you’. Het was tot nu een van de meest geheimzinnige en gesloten bedrijven in Silicon Valley, maar het zal de kimono moeten laten zakken bij een beursgang. Om een mooie beurswaardering te claimen moet een bedrijf redelijk veel informatie prijsgeven.

Palantir zou meer dan 40 miljard dollar waard zijn. Maar het tekent allicht niet voor de grootste IPO van 2019. Als het taxiappbedrijf Uber volgend jaar naar de beurs trekt, zou het meer dan 120 miljard dollar waard kunnen zijn. Sinds de val van oprichter Travis Kalanick vorig jaar probeert Uber zich zo clean mogelijk voor te bereiden op een beursgang. Alle zwaar verlieslatende activiteiten werden verkocht of afgestoten, en projecten met zelfrijdende auto’s werden on hold gezet nadat een vrouw was overleden bij een aanrijding door een zelfrijdende Uber. Alles om in optimale omstandigheden naar de beurs te trekken en veel mensen gigantisch rijk te maken.

Peter Hinssen
Peter Hinssen

Vindt dat artificiële intelligentie de nieuwe elektriciteit geworden is en dus normaal is.

Verwacht dat enkele grote spelers uit Silicon Valley naar de beurs stappen.

Denkt dat de disruptie ditmaal in de voedselproductie zal plaatsvinden en dat daar voor België mooie kansen liggen.

2019 wordt in mijn ogen ook het jaar waarin we de term ‘artificial intelligence’ kotsbeu worden. De jongste drie jaar zijn we overspoeld door algoritmes, machine learning, deep learning en AI, en die woorden beginnen hun betekenis te verliezen. Alles is AI geworden. Ik stond onlangs in een Apple Store waar een AI-tandenborstel van Colgate te koop is. Telkens als je je tanden poetst, leert de ‘slimme’ tandenborstel meer over je tanden en poetsgedrag om je te helpen je tanden nog schoner te krijgen. In 2019 wordt AI de ‘nieuwe elektriciteit’, superbelangrijk maar ook ‘normaal’. En dus verliest de term zijn betekenis. Net als ‘digitaal’ en ‘online’.

Toch wordt AI de inzet van een ontluikende koude oorlog. Ik kijk met enorm veel spanning uit naar de strijd tussen de twee technologische grootmachten dit jaar. China en de VS duwen elkaar meer en meer in een koude oorlog, met technologie als AI en 5G als het spanningsveld. De recente arrestatie van Meng Wanzhou, de financieel directeur van Huawei, is tekenend. Huawei is het grootste technologische bedrijf van China, met duidelijke ambities om de grootste techspeler van de wereld te worden. De hamvraag in 2019 is wat Europa kan doen in die nieuwe koude oorlog, of het een rol van betekenis kan spelen in dat technologische geweld, en vooral of het eens de tanden kan laten zien. Ik mag het hopen.

Maar waar ik in mijn Palantir vooral naar uitkijk voor 2019, is eten. Niet alleen naar heerlijk schransen, maar naar de gebeurtenissen in de voedselsector. Zelfrijdende auto’s en deep learning robots, het zal wel, volgens mij wordt dit het jaar van de disruptie en een disintermediation (waarbij tussenstations tussen de producent en de consument verdwijnen, red.) in onze voedselketen.

Wij gaan in San Francisco graag op bezoek in het Cockscomb-restaurant, waar we met genodigden altijd een Impossible Burger eten. Dat is een volledig plantaardige burger die eruitziet als een echte burger, smaakt als een echte en zelfs ‘bloedt’ als een echt exemplaar. Als we dat na de maaltijd aan onze tafelgenoten vertellen, kan niemand geloven dat het geen ‘echte’ was. Voor de productie van die plantaardige burgers is 75 procent minder water nodig, wordt 95 procent minder landoppervlakte gebruikt, en wordt 87 procent minder broeikasgassen uitgestoten. Om nog maar te zwijgen over het dierenleed dat we op die manier vermijden.

Daar hoop ik echt op: dat we al onze kennis en technologie aanwenden voor het belangrijkste wat we als Belg gemeenschappelijk hebben: onze maag. Meer en meer beseffen we dat onze planeet totaal naar de verdoemenis gaat als we niet anders nadenken over bevolking en voedsel. Daar heb je echt geen Palantir voor nodig. Daar liggen ook enorme mogelijkheden voor Europa, met onze kennis van landbouw, gezondheid en culinaire tradities. Daar zouden we een wereldspeler kunnen in worden, zelfs vanuit ons kleine land. Laten we er in 2019 een lap op geven. Santé.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect