opinie

We moeten onbelast meer mogen verdienen

Roland Duchâtelet

Het zou mooi zijn als we maandelijks tot 1.800 euro onbelast mogen verdienen.

Iedereen 500 euro per maand onbelast laten bijverdienen, is dat een goed plan? Je creëert geen extra jobs, maar je laat mensen die al een job hebben elders bijverdienen. Dus ook werk doen dat vandaag gebeurt door mensen die met dat werk wel een job hebben. Misschien gaan er dan wel ‘echte jobs’ verloren? Is dat niet erg? Want tekenen jobs niet voor de financiering van de overheid, inbegrepen de financiering van de sociale zekerheid?

Denemarken heft al zeer lang een zeer hoge belasting op auto’s, waarmee het zijn sociale zekerheid voor een deel financiert.

Onbelast bijverdienen draagt op het eerste gezicht niets bij. Op het tweede gezicht echter wel. Want als die 500 euro wordt uitgegeven, dan gaat daarvan pakweg 20 procent belasting op consumptie naar de overheid, 100 euro dus. Van de overblijvende 400 euro, die bijvoorbeeld wordt uitgegeven op restaurant, bij de kapper of het voetbal, gaat er weer 20 procent, 80 euro dus, naar de staat. En geven kappers en voetballers de resterende 320 euro opnieuw uit. Zolang het in het dienstencircuit blijft, gaat dit door. Wat maakt dat die 500 euro extra verdienste uiteindelijk grotendeels naar de staat vloeit, terwijl ze bij de start betaald werd door een bedrijf aan een werknemer.

Als die 500 euro wordt uitgegeven aan een smartphone gaat er via de btw ook 100 euro naar de overheid, maar de andere 400 euro gaat naar de producent in de VS, Zuid-Korea of China. Daarom is het trouwens goed om op producten die door robots gemaakt worden, zoals die smartphone, computers of auto’s maar ook sommige landbouwproducten, een veel hogere btw te heffen dan op diensten.

Privésector

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt dat iedereen onbelast 500 euro per maand moet kunnen bijverdienen ©BELGA

De opvatting dat jobs goed zijn voor de financiering van de overheid is enkel waar voor jobs in de privésector. De belastingen en de sociale lasten van werknemers bij de overheid of in gesubsidieerde sectoren zoals onderwijs, zorg en cultuur worden door de overheid betaald. De overheid betaalt dus aan zichzelf.

Maar ook in de privésector zijn er jobs die geen belastingen verdragen. Bijvoorbeeld het onderhoud van de tuin en kleine reparaties in huis zoals lekkende kranen en piepende deuren. Dankzij de dienstencheques is de taak van de kuisvrouw, die vroeger in het zwart betaald werd omdat die taak geen belastingen verdraagt, wit gemaakt. Men had echter net zo goed kunnen beslissen dat op dit soort taken geen belastingen of sociale bijdragen verschuldigd zijn.

Dat die mensen dan niet ‘bijdragen’ voor hun sociale zekerheid? Dat doen werklozen ook niet, en toch worden werkloosheidsperiodes gelijkgesteld met arbeidsperiodes voor de pensioenberekening. Het punt is: we hoeven onze sociale zekerheid niet per se te financieren door bijdragen op werk. Denemarken heft al zeer lang een zeer hoge belasting op auto’s, waarmee het zijn sociale zekerheid voor een deel financiert.

We hoeven onze sociale zekerheid niet per se te financieren door bijdragen op werk

De onenigheid in de discussie over die 500 euro per maand is waardevol, omdat ze aantoont dat de leiders van ons land niet weten welke de ‘ideale’ belastingen en uitkeringen zijn. Die zijn de voorbije 70 jaar gegroeid, zoals een huis van toen dat in de loop der jaren werd aangepast. Eerst met bijkomende koterijen, dan een afzonderlijke keuken en badkamer, centrale verwarming, dan straffere elektriciteit, dubbel glas, kabel-tv, isolatie…

Is de tijd niet aangebroken om een nieuw huis te bouwen? Een huis waarin belastingen en subsidies optimaal zijn voor onze welvaart, eerlijk, rechtvaardig en efficiënt. Toelaten dat mensen meer mogen verdienen zou in ieder geval een goede beslissing zijn. Mooi zou zijn dat we volledig onbelast en vrij tot bijvoorbeeld 1.800 euro per maand (inclusief uitkeringen) mogen verdienen, en dat enkel boven dat bedrag inkomstenbelasting wordt geheven. Succes gegarandeerd.

Lees verder

Tijd Connect