opinie

Belg bezit te weinig financiële kennis om online te gaan

Onafhankelijke vermogensbeheerder Fortuna Financial Group

Het nieuws dat almaar meer Belgen zelfs hun woonlening online afsluiten, stemt me ongerust. Want de financiële geletterdheid in ons land is daarvoor te laag, omdat ons onderwijs ons onvoldoende voorbereidt op de belangrijke financiële beslissingen in ons leven. Het is hoog tijd dat we financiële basisbegrippen leren op de schoolbanken.

Steven De Punt is partner van onafhankelijk vermogensbegeleider Fortuna Financial Group

©WAS

Er is op zich niks mis mee dat intussen al 35 procent van de leningen online wordt afgesloten. Maar de toenemende digitalisering in de financiële wereld houdt een zeker gevaar in voor de Belg. Een groot deel van de bevolking heeft te weinig kennis van financiële basisbegrippen om zonder begeleiding zijn geldzaken af te handelen, laat staan online een woonlening af te sluiten of online zijn spaarcenten te beleggen. Af en toe wat tijd vrij maken om correct advies in te winnen is onontbeerlijk. Laat je dus toch maar even uitleggen wat een schuldsaldoverzekering precies is. Of welke belegging voor jou persoonlijk een goede investering is. Maar hoe meer we online onze financiën regelen, hoe gevaarlijker onze financiële ongeletterdheid wordt.

Daarom moet het onderwijs ons dringend leren wat een aandeel, obligatie, beleggingsfonds, hypothecair krediet, of schuldsaldoverzekering is. Om nog maar te zwijgen over welke andere alternatieven er bestaan voor het spaarboekje. Ik pleit er voor alle duidelijkheid niet voor om onze jeugd te vergiftigen op de schoolbanken en hen massaal hun spaarcenten te laten investeren in beleggingsproducten. Wel verwacht ik van het secundair onderwijs dat ze onze kinderen op school de financiële basistermen bijbrengen. Met van elk financieel product de pro’s en contra’s. Alleen als we onze bevolking voldoende onderrichten over financiële producten zullen ze zelf later de juiste keuzes maken. Volgens hun eigen financiële mogelijkheden en de mate waarin ze bereid zijn risico te nemen. En dan heb ik er geen probleem mee dat de financiële transacties online gebeuren.

Maar niet alleen het onderwijs moet in actie schieten. Ook de overheid moet de Belg correct opvoeden met de juiste informatie. Ik ben heel blij dat er tegenwoordig veel meer aandacht wordt besteed aan de bescherming van de Belg. De huidige reglementeringen (MiFID) vereisen dat financiële tussenpersonen de klant eerst grondig in kaart moeten brengen alvorens een advies uit te brengen. En ook de onderverdeling van de verschillende beleggingsproducten in risicoklassen is een goede houvast. Maar ik ben het niet eens met het feit dat obligaties door de band genomen als veilig worden bestempeld en aandelen als risicovol worden beschouwd. Dat strookt niet met de waarheid. Beide instrumenten hebben voor- en nadelen. Helaas denken Belgen bij beleggen onmiddellijk aan de beurs en aandelen. Maar door die grote gevarendriehoek bij aandelen te plaatsen, beschouwen Belgen ze als zeer risicovol en speculatief. Als de overheid de pro’s en contra’s van elk product duidelijker zou uitleggen, dan helpen we misverstanden de wereld uit, verdwijnt misschien de koudwatervrees, en kunnen Belgen met kennis van zaken de juiste financiële beslissingen nemen.

Ik vrees dat als we de bevolking niet dringend financieel opvoeden in het secundair, heel wat Belgen de verkeerde online beslissingen zullen nemen. Zo gaat al snel veel geld in rook op. Zonde van de extra cash die we binnenkort verdienen dankzij de geslaagde loononderhandelingen. Een gemiste kans als je het mij vraagt. Want één ding is zeker: als de Belgen hun geld parkeren op de spaarrekening, verliezen ze geld in plaats van extra geld te verdienen.

Om de financiële basisgeletterdheid van de Belg te verbeteren hoeven er echter geen grote structuren en inhoud aangepast te worden. Kleine ingrepen volstaan, maar zijn noodzakelijk.

We spreken al jaren over onderwijshervormingen. Maar iedereen heeft schrik om ze door te voeren. Om de financiële basisgeletterdheid van de Belg te verbeteren hoeven er echter geen grote structuren en inhoud aangepast te worden. Kleine ingrepen volstaan, maar zijn noodzakelijk. En niet alleen voor wie kiest voor een richting met 5 uur economie extra. Nee, voor iedereen. Het is tijd dat de Belg met kennis van zaken zelf goede keuzes neemt over wat hij of zij doet met zijn spaargeld. En dat met een doel, rijker worden in plaats van armer. Zelfs online.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud