opinie

België heeft volwaardig ministerie nodig voor het digitale

CEO van OpenCollective en oprichter van Storify

België heeft een minister nodig die zich volledig aan het digitale kan wijden. Laten we in deze coronacrisis een voorbeeld nemen aan Taiwan. We helpen de premier graag de geschikte persoon te vinden.

Beste Alexander De Croo, gefeliciteerd met uw premierschap. We verwelkomen uw nieuwe regering en we zijn aangenaam verrast dat u in uw ploeg aandacht heeft voor diversiteit, iets dat onze gemeenschap nauw aan het hart ligt.

©rv doc
Advertentie

Minder vrolijk stemt ons dat het digitale opnieuw slechts bijzaak is, dat het geen eigen ministerie heeft en dat het samen met bijvoorbeeld de Regie der Gebouwen in één zak is gestoken.

In de vorige regering had u Digitale Agenda als een van uw bevoegdheden. U weet beter dan wie ook dat zo’n bevoegdheid volle en onverdeelde aandacht vraagt.

Het digitale is essentieel geworden in de coronacrisis.

We leven in 2020 en het digitale is alomtegenwoordig. Er zijn 7,5 miljoen Belgen die Facebook gebruiken en driekwart van de bevolking bankiert online, om enkele cijfers te noemen.

Sociale media

Het digitale is essentieel geworden in de coronacrisis. Niet alleen om het virus te traceren, maar ook om het onderwijs van onze kinderen online voort te zetten en om thuis te werken. We zien ook de negatieve impact van sociale media op de verdeeldheid in de maatschappij, de toename van het extremisme en hoe verslavend sociale media kunnen zijn.

Die ontwikkelingen zijn te belangrijk om de digitale wereld niet de aandacht te geven die ze verdient, voor het welzijn van alle inwoners.

Taiwan benoemde in 2016 Audrey Tang, een lid van de hackersgemeenschap, tot minister voor het digitale.

Het zou van wijsheid getuigen om te leren van Taiwan, een van de landen die de Covid-19-crisis het best hebben gemanaged, ondanks een dubbel zo hoge bevolkingsdichtheid als België. Taiwan telt maar 7 coronadoden op een bevolking van 24 miljoen, bij ons zijn het er meer dan 10.000.

Taiwan benoemde in 2016 Audrey Tang, een lid van de hackersgemeenschap, tot minister voor het digitale. Sindsdien heeft Taiwan de fundamenten gelegd voor een veel participatievere digitale omgeving met open data, breedbandtoegang als mensenrecht en toegankelijkere overheidsdiensten.

We willen u met veel plezier helpen de beste kandidaat te vinden voor die functie en we zullen graag met die persoon samenwerken om België zo goed mogelijk uit te rusten om de grote uitdagingen aan te gaan.

Xavier Damman

CEO van Open Collective

Medeondertekenaars:

Pierre-Louis (oprichter ImmoPass, LLN), Bart Becks (techondernemer), Omar Mohout (entrepreneurship fellow, Sirris), Éric-Louis Poskin (bestuurder SRL, e-trust), Mehdi Merah (webontwikkelaar), Toon Vanagt (CEO, data.be) Jean-Christophe Cuvelier (techondernemer, MAD Kings), Marie Van Den Berghe (oprichtster Lady Success), Henri Jacobs (voorzitter Techventures), Céline Bouton (directeur LITA.co), Damien Jacob (oprichter Retis), Simon Depelchin (oprichter Gitscape), Baudouin Van Humbeeck (schrijver), Michel D'Urso (COO, Freelance), Leila Rebbouh, Head of Data Science, NRB), Vincent Battaglia (CTO Ludus), Kevin Wuyts (Namur), Raphael Sebbe (oprichter Creaceed), Joseph Alacam, leraar Business and Economics, FWB), Sum Daniel (webontwikkelaar Cherry Pulp), Jacques Folon (CEO Gdprfolder), François Bellens, COO Woomera), Hugues Lismonde (Technisch Directeur EPIC), François-Xavier Jacobs (freelance, FX Solutions), Amaury Lesplingart, (oprichter Check First), Anthony Pauwels (ontwikkelaar Cherry Pulp), Ben Baudart (UX designer, John Doe), Mathieu Delvaux (CCO Stoomlink), Thomas Hermine (CEO Stoomlink), François Halin, COO Stoomlink), Hugo De Blauwe (CEO inflights), Nadine Khouzam (social tech entrepreneur, CodeNPlay), Jean-Yves Huwart (entrepreneur, SocialWorkplaces.com), Antoine Perdaens (CEO Elium), Raphael Krings (tech entrepreneur, Jetpack.AI), Sébastien Deletaille (tech entrepreneur, Rosa), Matthieu Remy (oprichter Easyvest)

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.