opinie

Dat China zerocovidbeleid dumpt, is duidelijk signaal

Voorzitter Asia-Pacific bij Rheinzink, een Duitse multinational

Na bijna drie jaar strikte nultolerantie wijzigt China eindelijk zijn covidbeleid. Dat de Chinese economie opnieuw zal aantrekken, is goed nieuws voor de wereld.

Dat China zijn covidbeleid bijstelt, is een verrassing, want de overheid hield bij hoog en bij laag vol dat dat niet zou gebeuren. Tegelijk is het een bijna logische reactie. China wordt sinds weken geconfronteerd met almaar meer coviduitbraken, nu zo’n 35.000 nieuwe gevallen per dag. Het beleid met lockdowns en massaal testen was nog amper vol te houden. Dat werd overduidelijk door de protesten die overal uitbraken, waarbij zelfs de Communistische Partij en president Xi Jinping rechtstreeks bekritiseerd werden, ongezien in China.

De essentie

  • De auteur: Sven Agten is voorzitter Asia-Pacific bij Rheinzink, een Duitse multinational.
  • De kwestie: Na bijna drie jaar nultolerantie versoepelt China zijn covidbeleid.
  • De conclusie: De Chinese overheid geeft de bevolking het signaal dat er eindelijk veranderingen aankomen. In die zin hebben de protesten dus effect gehad.

In de eerste helft van 2022 werd meer dan 100 miljard dollar uit China naar het buitenland verstuurd, het hoogste bedrag sinds 2016. Rijke Chinezen wilden dus het land uit.

Peking heeft het zerocovidbeleid stilletjes gedumpt. Ondanks het stijgende aantal infecties wordt in veel steden het massaal testen van de bevolking teruggeschroefd. In andere steden met een lockdown openen supermarkten, hotels en filmzalen opnieuw de deuren. In Sjanghai moet je geen negatieve PCR-test meer voorleggen om openbare plaatsen te betreden.

Terwijl vroeger iedereen die besmet was naar een quarantainecentrum gebracht werd, mogen mensen met een milde besmetting nu thuis blijven. Bovendien komt er een nieuwe vaccinatiecampagne om de groepsimmuniteit te verhogen. De toon van de staatsmedia is ook veranderd. Tot voor kort was de algemene teneur dat covid nog altijd een gevaarlijk virus was. Nu weerklinkt meer de boodschap dat de nieuwe varianten helemaal niet zo dodelijk zijn.

Nieuwe koers

Het doel is niet meer het virus volledig in te dijken. De maatregelen lijken er meer op gericht de verspreiding van het virus genoeg te vertragen zodat het gezondheidszorgsysteem niet overbelast geraakt. Dat wil niet zeggen dat ineens alle covidmaatregelen opgeheven worden. Het testen van de bevolking is verminderd, maar gaat nog altijd verder en nog altijd moet wie het land binnen wil in quarantaine.

Die maatregelen blijven misschien nog maanden in voege. Het nieuwe beleid wordt stap voor stap geïmplementeerd en dat zal niet vlekkeloos verlopen. Iedereen weet dat het beleid eerder zal lijken op twee stappen vooruit en een stap terug als de ziekenhuizen overbelast blijken te worden. Lockdowns kunnen nog altijd opnieuw ingevoerd worden. Maar dat de kentering ingezet is en dat ook China moet leren leven met het virus, daar twijfelt niemand meer aan.

Door de nieuwe covid-koers te varen heeft de Chinese overheid getoond dat ze de vinger aan de pols van de samenleving houdt.

Veel belangrijker voor de bevolking is dat de overheid het signaal geeft dat eindelijk veranderingen aankomen. In die zin hebben de protesten dus effect gehad. Dat geef ook aan dat de Chinese overheid wel autoritair is, maar ook luistert naar wat leeft bij de bevolking en de problemen probeert aan te pakken. Dat was ook nodig. De voorbije weken was de onvrede over het beleid duidelijk te voelen. Veel Chinezen waren zeer pessimistisch gestemd. Het covidbeleid heeft zeer negatieve effecten gehad op de economie, waardoor bedrijven moesten sluiten en mensen hun werk en inkomen verloren.

Daarnaast was er ongenoegen over de onzekere politieke toekomst. Xi Jinping is machtiger dan ooit, wat in China niet als een positieve evolutie wordt beschouwd. In de eerste helft van 2022 werd meer dan 100 miljard dollar naar het buitenland verstuurd, het hoogste bedrag sinds 2016. Rijke Chinezen wilden dus het land uit.

Door de nieuwe covidkoers heeft de Chinese overheid de druk van de ketel gehaald en getoond dat ze de vinger aan de pols van de samenleving houdt. Ook voor de wereldeconomie is het nieuwe covidbeleid goed nieuws. Als China weer opengaat, zal de economie er aantrekken, wat dan weer een stimulans is voor de rest van de wereld.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud