opinie

De Britten moeten zich goed bezinnen over een brexit

Een brexit mag dan voor niemand goed zijn en al zeker niet voor de Britten, een grexit is dat des te meer.

Door Melvyn Krauss, senior fellow bij The Hoover Institution, een denktank van Stanford University.

De verrassend sterke overwinning van David Cameron in de Britse verkiezingen zet nog meer druk op de Duitse kanselier Angela Merkel om Griekenland in de euro te houden. De Britse premier herhaalde zijn belofte voor een referendum uiterlijk in 2017 over de vraag of de Britten bij de EU moeten blijven dan wel eruit moeten stappen.

Berlijn wil absoluut dat Londen blijft en het vreest dat een Griekse exit een Brits vaarwel vergemakkelijkt. Merkels ergste nachtmerrie is dat de euro na een grexit en een brexit uit elkaar valt, ook al zitten de Britten niet in de euro. Merkel blies nog voor de indrukwekkende overwinning van Cameron al koud en warm over Griekenland in de onderhandelingen tussen Athene en zijn schuldeisers.

Het grootste probleem is dat Europa om Griekenland in de euro te houden, wellicht een lidstaat moet tolereren die nee zegt tegen pensioenhervormingen, arbeidsmarkthervormingen, overheidshervormingen, enzovoort. Athene heeft klaar en duidelijk getoond dat het niet verder wil gaan dan zware besparingen. Het heeft een rode lijn getrokken voor structurele hervormingen. Het zal die lijn niet overschrijden.

Dat veroorzaakt groot besmettingsgevaar in Europa. Als Griekenland straffeloos de regels aan zijn laars kan lappen, waarom zouden de andere dat voorbeeld dan niet volgen? Waarom zouden Spanje, Ierland, Portugal en Italië geen radicalere regeringen aan de macht brengen om betere akkoorden uit de brand te slepen, als het Syriza lukt voor Griekenland? De sluisdeuren zullen openzwaaien om terug te komen op hervormingen.

Hou een rotte appel bij de club omdat je de club intact wil houden, en je eindigt met een club vol rotte appelen - en misschien ook zonder club.

Het is niet omdat je economie het goed doet buiten de euro dat ze het ook goed doet buiten de Europese Unie.

De ironie van Merkels bezorgdheid is dat door te trachten de euro te redden, je de kans verhoogt om te eindigen met een munt die het niet meer waard is om gered te worden.

Een grexit daarentegen kan voor Europa een waardevolle schoktherapie blijken, met name door het hervormingsproces weer in gang te steken. Als de talmende landen in moeilijkheden zien welke slechte dingen er gebeuren met Griekenland als het uit de euro stapt, zullen ze maar één gedachte hebben: dat lot willen we niet. Ze zullen met zijn alle spurten naar hervormingen.

Zelfs de Britten moeten zich eens goed bezinnen over wat een brexit voor hun economie kan betekenen. Want het is niet omdat je economie het goed doet buiten de euro dat die het ook goed zal doen buiten de Europese Unie. Het leven buiten de douane-unie kan voor de Britse exporterende bedrijven wel eens extreem lastig zijn.

Berlijn moet snappen dat het door te allen prijze de euro intact te willen houden riskeert van de euro een munt te maken die radicaal populisme bevordert in plaats van hervormingen.

Brits referendum of niet, het beste wat Europa en de euro kan overkomen is dat Griekenland de club verlaat waarvan het nooit lid had mogen worden.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud