ECB-topvrouw Lagarde: 'We will do everything necessary'

Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB). ©EPA

Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), zegt dat ze een 'aanzienlijke' recessie in de eurozone verwacht als gevolg van de coronavirusepidemie. Ze doet de uitspraken in een opinieartikel dat vrijdag in verschillende Europese kranten verschijnt.

'We will do everything necessary', zegt Lagarde. Die uitspraak is haar variant op de legendarische 'whatever it takes' van haar voorganger Mario Draghi waarmee hij in 2012 wou aantonen dat de ECB alles op alles zou zetten om de economische en schuldencrisis in de eurozone te blussen.

'Een groot deel van de economie ligt tijdelijk stil, waardoor de economische bedrijvigheid in de eurozone aanzienlijk zal krimpen', schrijft Lagarde in de tekst die gepubliceerd wordt in Le Figaro in Frankrijk, Handelsblatt in Duitsland, Financial Times in het Verenigd Koninkrijk, La Repubblica in ItaliĆ« en El Mundo in Spanje.

750 miljard

Het artikel komt een dag nadat de ECB een gigantisch bedrag van 750 miljard euro heeft vrijgemaakt om de Europese economie te steunen. Als dat onvoldoende is, zal de ECB 'alles doen wat nodig is in het kader van (haar) mandaat om de eurozone te helpen deze crisis te overwinnen', omdat de instelling 'ten dienste staat van Europeanen', vervolgt Lagarde.  In het licht van de maatregelen die overheden en centrale banken nemen om de corona-crisis te bestrijden, is het belang van de boodschap niet te onderschatten. 

Een groot deel van de economie ligt tijdelijk stil, waardoor de economische bedrijvigheid in de eurozone aanzienlijk zal krimpen.
Christine Lagarde
Voorzitster Europese Centrale Bank

Opvallend: ze suggereert dat de ECB bereid is meer Italiaans schuldpapier op te kopen dan Duits als dat nodig is, wat een bocht in het beleid van de centrale bank zou betekenen, onder druk van onder meer Duitsland en Nederland.

Lagarde trad in november aan. De coronaviruscrisis is haar vuurdoop. De voormalige minister kreeg kritiek voor haar voorzichtige communicatie betreffende de aanpak van de crisis, toen vorige week het eerste steunplan van de ECB werd aangekondigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud