opinie

Enkele suggesties voor mevrouw Marghem, meneer Mestrallet en mevrouw Turtelboom

Een ander, modern en dus duurzaam energiebeleid is mogelijk. Enkele ideeën voor de ministers Marghem en Turtelboom en voor Engie-topman Mestrallet.

Door Guido Camps, voormalig directeur van toezichthouder CREG

Minister van Energie Marie-Christine Marghem zou de windmolenparken in zee meer subsidiëren dan toezichthouder CREG had aanbevolen en er wordt overwogen om ook gascentrales te subsidiëren (De Tijd, 31 december 2015). Beide elementen doen vermoeden dat er bij de nucleaire deal met energiereus Engie enkele afspraken in een ‘Atoma’-schriftje zijn terechtgekomen die het daglicht schuwen.

Advertentie

Geachte heer Mestrallet, u kunt vermijden dat uw opvolgster aan de slag moet met de gebakken peren van ter dood veroordeelde kerncentrales.

Geachte minister Marghem, verwijder daarom de Electrabel-mensen uit uw kabinet om die vermoedens de kop in te drukken. Zij denken nogal gemakkelijk dat het belang van Electrabel samenvalt met het algemeen belang - quod non. Doe een beroep op de onafhankelijke toezichthouder, die u graag zal bijstaan en die daarvoor in het leven werd geroepen. Hij heeft u trouwens onlangs nog aangetoond dat de bevoorradingszekerheid beter verzekerd is dan u dacht.

Probeer uw juridische expertise aan te wenden om noodzakelijke ontwikkelingen niet telkens te laten afblokken door goedkope argumenten van ‘benadeelde’ buurtbewoners. Probeer binnen uw bevoegdheid een beleid van maximale peak shaving (het beperken van het verbruik op piekmomenten) veel sterker te promoten dan nu.

©BELGA

Het piekverbruik verschuift dan drastisch naar basisverbruik, en dat kan een stimulans zijn voor het energiebeleid van de gewesten indien zij sterker dan vandaag zouden inzetten op een modern en dus duurzaam energiebeleid. Wat niet duurzaam is, zal willens nillens verdwijnen uit de energiemix. Onze planeet zal dat opleggen. Ook gascentrales zullen ooit moeten verdwijnen, en bij maximale peak shaving nog sneller dan gedacht.

Aftands

Geachte heer Gérard Mestrallet, investeer daarom uw 700 miljoen euro niet in aftandse kerncentrales die maar niet opgestart geraken door een lekkende lasnaad of een alternator die slecht functioneert, en ook door goed werkende veiligheidssystemen (hoe cynisch kan dat allemaal toch zijn). Neen, steek die 700 miljoen voor en met uw klanten in warmtepompen, condensatieketels, zonneboilers, windmolens, zonneparken en batterijen voor opslag (700 miljoen euro is goed voor 200.000 batterijen, maar in grote hoeveelheden aangekocht wellicht veel meer en misschien zijn die batterijen wel goed voor tot 20TWh afname per jaar). Uw opvolgster moet dan niet aan de slag met de gebakken peren van ter dood veroordeelde kerncentrales.

Klinkt dat naïef? Een beetje wel, maar zeker ambitieus, en het zal uw onderneming de nodige schwung en het maatschappelijk respect bezorgen dat ze nu ontbeert. Het jaarlijks dividend van 1 euro per aandeel - uw fetisj - moet wellicht een tijdje losgelaten worden. Maar het verwezenlijken van de energietransitie staat toch in uw missie? Komaan dan.

Turteltaks

Geachte minister Annemie Turtelboom, stop met te verkondigen dat uw Turteltaks van 100 euro per jaar moet dienen om de putten van het verleden te vullen. Nog niet één tiende van uw taks dient om de putten van het verleden te vullen, wel om de subsidies van biomassa-centrales in Gent en Langerlo te betalen. Die zijn niet duurzaam en zullen dus opnieuw aankloppen bij de overheid voor continue subsidiëring wanneer de huidige subsidieperiode verstreken is. De CO2-uitstoot voor de aanvoer van die biomassa is groter dan de uitgespaarde CO2-uitstoot van een gelijkwaardige kolencentrale.

Advertentie

Besteed dat geld (geschat op 8 miljard euro) aan de ontwikkeling van een toekomstgericht beleid dat wél duurzaam is. Zoals de Parijse akkoorden hebben aangetoond, dient dringend afscheid te worden genomen van fossiele brandstoffen, waaronder dus de gascentrales.

Als we graag willen dat Tesla zijn batterijfabriek van de toekomst in Vlaanderen bouwt, zorg dan dat de infrastructuur in Vlaanderen voor het herladen van die batterijen een beetje in de buurt komt van de Nederlandse.

Ga voor een moderne visie op energie en ontwikkel, stimuleer en versnel waar mogelijk de isolatie van alle nuttige overheidsgebouwen, moedig opslag van energie aan via zonneboilers en Tesla-batterijen. Stimuleer de installatie van grote zonneparken en windmolenparken, promoot nog meer de condensatieketels en -branders en het benutten van de aardwarmte.

Corrigeer de oversubsidiëring uit het verleden door de eigenaars van zonnepanelen een meer dan symbolische bijdrage te vragen voor hun intensief gebruik van het net.

Dat is wat met de huidige stand van de technologie mogelijk is: duurzaam opgewekte energie onmiddellijk verbruiken en/of opslaan voor later gebruik.

En als we graag willen dat Tesla zijn batterijfabriek van de toekomst in Vlaanderen bouwt, zorg dan dat de infrastructuur in Vlaanderen voor het herladen van die batterijen een beetje in de buurt komt van de Nederlandse infrastructuur - hun aantal oplaadpunten bij voorbeeld is een veelvoud van het aantal in Vlaanderen. Versnel dat proces.

Advertentie
Gesponsorde inhoud