opinie

Europa kan een wapenwedloop missen als kiespijn

Voorzitter Melexis

Mocht het Donald Trump niet zijn, je zou verwonderd zijn dat een staatshoofd tegen andere staatshoofden zegt dat ze 2 procent van hun welvaart moeten opofferen om oorlog te spelen.

Een paar maanden geleden vond de Amerikaanse president de NAVO nog nutteloos. Intussen heeft de Amerikaanse wapenlobby hem duidelijk gemaakt dat uitgaven voor wapens beter zijn voor America first en dat de NAVO een uitstekend verkoopkanaal is.

Politici, geef onze fruittelers Rusland terug.

De hoofdbezigheid van de NAVO is schrik hebben van de Russen. Dat verdween met het uiteenvallen van het communistische Sovjetblok in 1989. Duistere krachten hebben Oekraïne opgezet tegen buurland Rusland, waardoor de NAVO haar ‘vijand’ terug heeft. Voor Rusland is het niet fijn om militair machtsvertoon van de NAVO aan je voordeur te krijgen. Dat gebeurde zes maanden geleden met 300.000 manschappen. Toen Rusland 55 jaar geleden kernraketten op Cuba installeerde, dreigde de toenmalige Amerikaanse president John F Kennedy onmiddellijk met een kernoorlog.

Waarom die militaire spelletjes nodig zijn, heeft de wapenverkoop van de VS aan Saoedi-Arabië twee weken geleden duidelijk gemaakt. De Amerikaanse wapenlobby heeft blijkbaar veel macht. Ze slaagde erin president George W. Bush in 2003 een idiote oorlog te laten voeren tegen Irak. Die was het roemloze debacle van de Amerikanen in de Vietnamoorlog 30 jaar eerder vergeten. Die oorlog werd gevoerd onder het voorwendsel het communisme te bestrijden.

©Photo News

De Europese instellingen zijn kennelijk door die wapenlobby zodanig verziekt dat ze aan dat machtsspel meedoen. Daardoor mogen onze fruitboeren al drie jaar geen fruit meer leveren aan hun beste klanten, de Russen.

Schrik

Heeft de NAVO eigenlijk wel schrik van de Russen? De VS doen meer dan een derde van de wereldwijde militaire uitgaven. De Russen tien keer minder, en Saoedi-Arabië evenveel als de Russen. India, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan elk iets minder dan de Russen. China geeft drie keer meer uit dan de Russen en drie keer minder dan de VS.

En hoeveel geeft IS uit? Microscopisch weinig. Die hebben zelfs geen vliegtuigen. Maar door zich te verstoppen in de grond en zelfgemaakte bommen in gewone auto’s te steken houden ze nu al 2,5 jaar lang een internationale militaire coalitie onder leiding van de VS bezig. Nog een geluk dat IS niet eerder op het idee gekomen is om goedkope speelgoeddrones te kopen en daar bommen in te plaatsen.

Nu nog de idiote sancties tegen Rusland afschaffen

De militaire uitgaven van de NAVO zijn 13 keer hoger dan die van de Russen. Is dat niet genoeg? Wat de Amerikaanse wapenboeren willen, is een leuk opbod in wapenuitrusting. Dat is goed voor hun business. Ze gaan er immers van uit dat de Europeanen, net zoals hun andere goede vrienden uit Saoedi-Arabië, Amerikaanse vliegtuigen en ander wapentuig zullen kopen.

Het is logisch - en gelukkig - dat Angela Merkel en Emmanuel Macron na de schertsvertoning van Donald Trump op de NAVO-top hun conclusies trekken en hem niet meer ernstig nemen.

Europa heeft geen wapenwedloop met Rusland nodig. Het militaire geld dat we nu niet uitgeven is goed besteed aan sociale zekerheid. Dat is goed voor onze welvaart én voor onze economie.

Nu nog de idiote sancties tegen Rusland afschaffen. Politici, geef onze fruittelers Rusland terug.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud