Hoe duurzaam worden miljarden die vrijkomen uit staatsbon geïnvesteerd?
De banken willen de miljarden die ze door de vorige staatsbon zagen wegvloeien terughalen, terwijl de overheid opnieuw wil scoren. Maar waarvoor wordt al dat geld gebruikt ?
Over de miljarden euro’s die vandaag vrijkomen uit de fiscaal vriendelijke staatsbon en waarvoor mensen op zoek gaan naar een nieuwe belegging wordt veel geschreven. Het volume, het rendement, de marges, de kosten en de risico's worden gewogen. Veel minder wordt gezegd over de kern van de zaak: waarvoor wordt dat geld gebruikt? In welke projecten, bedrijven en sectoren wordt het geïnvesteerd? Waarin niet? Wie krijgt krediet en aan wie wordt het geweigerd en waarom?
- De auteur
Frans De Clerck is ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat.
- De kwestie
Een jaar na de uitgifte komen miljarden vrij uit de fiscaal vriendelijke staatsbon.
- De conclusie
De banken en de overheid moeten meer zicht geven op hoe duurzaam dat geld wordt geïnvesteerd.
De overheid en de banken geven weinig openheid over het duurzaamheidsgehalte van hun investeringen en hun kredietverlening. Er is niet genoeg transparantie om ons, burgers, spaarders en beleggers, in staat te stellen te kiezen voor wat ertoe doet. Het financiële rendement en tot op een bepaalde hoogte de financiële risico's kunnen we enigszins inschatten. Maar de duurzaamheid en het maatschappelijk rendement nauwelijks. Simpelweg omdat wij die informatie niet hebben.
Klimaatcrisis
Neem de strijd tegen de klimaatcrisis. Die moet hoogdringend gevoerd worden, en dat zal aanzienlijke financiële middelen vergen. De overheid, de financiële sector en de bedrijven hebben een bijzonder grote verantwoordelijkheid tegenover de huidige en de toekomstige generaties. Onder meer om de energietransitie te laten slagen en zo een positieve maatschappelijke impact te hebben. Elk van ons kan er met veel of weinig geld toe bijdragen op voorwaarde dat we goed geïnformeerd zijn, keuzes mogen maken en mee kunnen beslissen.
Met een kleine moeite kunnen de volgende staatsbons bewijzen dat ze meer waard zijn dan de getallen van de euro's die erop gedrukt staan.
Er zijn steeds meer klimaatrampen en ze worden bovendien almaar zwaarder, de levensnoodzakelijke biodiversiteit gaat dramatischer teloor en de vervuiling wordt onbeheersbaar. Je zou dan verwachten dat de aanzienlijke middelen die nu massaal vrijkomen daarvoor ingezet worden. Op zijn minst moet het voor de spaarder en belegger duidelijk zijn hoe en in welke mate zijn geld bijdraagt aan een duurzame wereld, voor ons, onze kinderen en kleinkinderen.
Met een kleine moeite kunnen de volgende staatsbons bewijzen dat ze meer waard zijn dan de getallen van de euro's die erop gedrukt staan. Met een kleine moeite kunnen ook de banken een omslag maken naar meer duurzame kredietverlening, beleggingen en investeringen.
We kijken er met spanning naar uit.
Lees meer over de staatsbon en alternatieven in ons dossier.
Meest gelezen
- 1 5 favoriete aandelen van Bram Vanhevel: 'Het wordt tijd dat beleggers AB InBev herontdekken'
- 2 Minister van Buitenlandse Zaken volgt Breton op als Frans Eurocommissaris
- 3 Aandeel Apple onderuit: zorgen over populariteit nieuwe iPhone
- 4 Amerikaanse centrale bank stevent af op spannendste rentevergadering in 15 jaar
- 5 Elektrisch wagenpark in België in een jaar bijna verdubbeld in omvang