opinie

Huizenkopers hebben niet zoveelste attest nodig maar échte handleiding

Wie een huis koopt krijgt straks een stappenplan om het slim te kunnen renoveren. Dat kondigde de Vlaamse regering gisteren aan, samen met de bouwsector. Een fantastisch idee, maar laten we nu vooral hopen dat dit stappenplan niet weer het zoveelste theoretische attestje wordt dat potentiële kopers krijgen toegestopt. Pas met een concrete handleiding kan de overheid ertoe bijdragen dat de aankoop van een droomhuis geen nachtmerrie wordt.

Door Hendrik Tanghe, aankoopbegeleider van vastgoed in Vlaanderen (Vinta) 

In Vlaanderen krioelt het van de oude woningen. Meer dan de helft werd voor 1970 gebouwd, en het aantal renovaties zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dat nieuwe eigenaars in de toekomst een stappenplan krijgen, zoals drie Vlaamse ministers gisteren aankondigden, kan dan ook alleen maar toegejuicht worden.

De meeste mensen kopen slechts één keer in hun leven een huis. Daarom moet zowel de overheid als de vastgoedsector niet alleen véél maar ook goed en zinvol informeren.

Maar de belangrijkste vraag luidt wel: hoe concreet ziet de Vlaamse regering het allemaal? Een EPC-attest, een elektriciteitsattest, een kaartje met de overstromingsgevoelige gebieden erop, de M-score: aan officiële, verplichte documenten geen gebrek. Gaat het aangekondigde stappenplan nog meer van hetzelfde worden? Als dat het geval is, wordt de consument er in de praktijk niet echt beter van.

©rv

Ik heb als vastgoedmakelaar meer dan vijftien jaar lang woningen verkocht, en ben zeker niet tegen het goed en veelvuldig informeren van de consument. Maar sinds ik enkele maanden geleden als eerste in Vlaanderen startte als aankoopbegeleider - ik begeleid dus kopers met hun aankoop - merk ik dat heel wat kopers totaal niet weten hoe ze het allemaal moeten interpreteren. Wat ben je er dan mee als je overstelpt wordt met alleen wat droog opgesomde puntjes in een mooi opgemaakt document? Om maar een recent voorbeeld te geven: een klant die op het punt stond een pand te kopen, vroeg onlangs letterlijk of een EPC van 600 Kwh nu goed of slecht is. Dat zegt al veel, toch?

Nog te veel mensen zitten met een bitter gevoel na de aankoop van hun woning. Ze vinden dat ze toch iets teveel betaald hebben, of de (renovatie)kosten blijken hoger dan vooraf ingeschat. De aankoop van een huis mag geen nachtmerrie worden. En daar ligt veel potentieel voor zowel overheid als vastgoedsector.

Zo vertelde een koper dat hij zijn dak ging isoleren. Wat isolatie tussen de balken leggen, dat moet wel lukken voor enkele honderden euro’s. Dacht hij. Terwijl een dakisolatie al snel tot enkele duizenden euro’s oploopt. Een verkeerde inschatting dus van de kostprijs van de werken. Dat overkwam ook een koppel uit Kortrijk. Ze stonden op het punt hun droomhuis te kopen, maar vroegen een second opinion. De vraagprijs bleek naar behoren te zijn, maar de renovatiekosten hadden ze véél te laag ingeschat. Ze kochten de woning niet.

Waarom zouden we naast de vraagprijs van een pand ook niet steevast de prijs van de (minimale) renovatie vermelden?

Helaas kom ik te veel Vlamingen tegen die de kosten en ook de timing van een renovatie onderschatten. Of ze zien alleen de mooie kantjes van hun droomwoning die ze toch zo graag zouden kopen. Niet alleen moet iemand hen zeggen dat ze voor eventuele vochtplekken moeten uitkijken, iemand moet hen ook vertellen hoe je kan zien of een huis al dan niet last heeft van vocht. Vergeet niet dat de meeste mensen slechts één keer in hun leven een huis kopen. Het is daarom zowel aan de overheid als aan de vastgoedsector om niet alleen véél maar ook goed en zinvol te informeren.

Een cijfer dat aangeeft of iets goed of slecht is, is een begin. Durf nu ook een stap verder gaan, beste overheid. Waarom zouden we naast de vraagprijs van een pand ook niet steevast de prijs van de (minimale) renovatie vermelden? Liefst met de prijs per onderdeel erbij: renovatie van de keuken, het dak, enz. Zo wordt het een échte, praktische handleiding. Als dat de bedoeling is van het stappenplan dat gisteren werd aangekondigd, zijn we op de goede weg.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud