opinie

Met kortere werkweek los je burn-outs niet op

CEO Accent Jobs

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne wil laten onderzoeken of een kortere werkweek leidt tot minder langdurige zieken. Om burn-outs te voorkomen is meer nodig, schrijft Anouk Lagae, de CEO van Accent Jobs.

Burn-out kan duiden op een probleem in de relatie tussen medewerker en werkomgeving. Als je een goede bedrijfscultuur hebt, voelen mensen zich op hun gemak en floreren ze. Heb je een bedrijfscultuur gestoeld op angst en controle, dan voelen mensen zich gevangen en hebben ze stress en angst om te falen. Dat is nefast voor het mentaal welzijn van een medewerker, en dus ook de performantie van het bedrijf. Een kortere werkweek, waarvoor minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) een experiment in de steigers zet, gaat daar niets aan veranderen.

Je mag nog zoveel burn-outpolicy's hebben als je wil, als je bedrijfscultuur niet uitnodigt tot groei en mentale gezondheid, sta je nergens.

Je mag zoveel burn-outpolicy's hebben als je wil, als je bedrijfscultuur niet uitnodigt tot groei en mentale gezondheid, sta je nergens. In bedrijfsculturen waarin autonomie, verbinding en competenties centraal staan, kunnen mensen zichzelf zijn, initiatief nemen en hun dromen najagen. Dat leidt tot persoonlijke groei, motivatie en mentale gezondheid.

Vaak heeft het uitvallen van werknemers ook te maken met een uitdagende thuissituatie. Burn-out is dus in veel gevallen niet uitsluitend een werkgerelateerd issue. Als werkgever kan je het geluk van je medewerkers niet bepalen: dat is hun eigen verantwoordelijkheid. Je kan ze wel de omgeving aanbieden waarin ze werkgeluk kunnen vinden.

Lees verder
Gesponsorde inhoud