opinie

Met nieuwe app vergroot overheid digitale kloof alleen maar

CEO Doccle

De nieuwe app MyGov moet de digitale administratieve processen tussen burger en overheid stroomlijnen, maar creëert alleen maar meer verwarring, schrijft Bram Lerouge, de CEO van Doccle.

Terwijl iedereen de mond vol heeft van digitale toegankelijkheid en vertrouwen, voegt uitgerekend de overheid een nieuwe laag complexiteit toe met de introductie van de app MyGov. Die is bedoeld om de digitale administratieve processen tussen burger en overheid te stroomlijnen, maar creëert alleen maar meer verwarring.

Overheden van alle slag zijn verantwoordelijk voor een wildgroei van platformen op onze al overvolle smartphones. Het is dus begrijpelijk dat burgers door de bomen het bos niet meer zien en belangrijke documenten missen of overheidsfacturen ongewild onbetaald laten.

Advertentie

Een zoveelste nieuwe app vergroot de digitale kloof alleen maar. 38 procent van de Belgen heeft het gevoel dat digitale technologieën hen worden opgedrongen, blijkt uit de Digimeter 2023. Belangrijke documenten komen via diverse kanalen binnen en worden op diverse plaatsen bewaard, wat zeker voor de minder digitaal vaardige medemens een grote uitdaging vormt. Als we willen dat niemand afhaakt, dringt vereenvoudiging zich dus op.

Als onze overheden de digitale kloof echt willen aanpakken, moeten ze beginnen met hun eigen werking te herzien. Stop de wildgroei aan apps.

Digitale vereenvoudiging kan alleen werken als alle documenten en data - zowel van privébedrijven als van overheidsinstellingen - gecentraliseerd worden op één platform. Daarvoor is een samenwerking nodig tussen de verschillende overheden en de privésector.

Het is tijd dat de overheid niet langer de rol van appontwikkelaar op zich neemt. Belgische softwarebedrijven zijn voortdurend bezig met het innoveren en optimaliseren van administratieve processen, zowel voor bedrijven als particulieren. Een samenwerking zou veel effectiever zijn en sneller tot verbeteringen leiden. Door de krachten te bundelen kan België zich verder profileren als een voorloper in digitale innovatie.

Als onze federale en regionale overheden de digitale kloof echt willen aanpakken, moeten ze beginnen met hun eigen werking te herzien. Stop de wildgroei aan apps. Zorg dat onze digitale administratie overzichtelijk wordt. En veroorzaak geen digitale fragmentatie, maar faciliteer digitale consolidatie.

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.